Magyarázzák el Mari néninek!

2013. szeptember 12. 08:24

Szálljanak le a magas lóról, és magyarázzák el Mari néninek, hogy miért nem kell félni a menekülttől Vámosszabadiban, a fogyatékossággal élőktől Szilvásváradon!

2013. szeptember 12. 08:24
Szabó Máté

hvg.hu: Milyennek látja a civil jogvédelem helyzetét ma Magyarországon? Külső szemlélő számára úgy tűnhet, hogy meggyengültek a szerveztek, talán anyagilag is, miközben nyílt politikai támadások érik őket.

Sz. M.: Nem igaz, hogy mindenben gyenge a magyar civil társadalom. Ide, az ombudsmanhoz is el tudja hozni a problémáit, el tudja vinni Brüsszelbe is. Vannak olyan szervezetei, amelyek képesek a beadványaikat úgy megfogalmazni, hogy nagyon nehéz nemet mondani nekik. Én inkább változásról beszélnék. Azok a jogvédő szervezetek, amelyekre utalt, nyilván keresik a helyüket az új szituációban. 2006-ban volt egy nagy lökés, de ez a nagy hal elúszott, ma már nem ez a fő téma, újakat kellene keresni. A téma végtelen sok, de nem olyan mutatós: a börtönt vagy a korrupciót nem látják az emberek, és nem is akarják látni úgy, mint a rendőri vagy más brutalitást az utcán. Ma ilyen téma csak akkor kerül elő, mikor valakit agyonvernek, mint Izsákon. A civil jogvédő munka azért is nehézkes, mert a civil társadalom regionálisan fejletlen, erősen Budapest-centrikus. Hol vannak a bv-intézetek, hol van a kegyetlenkedés? Helyben van, és ez Budapestről nem látszik.

Nagyon kevés szervezet van, országosan is terjeszkedne, hogy sok helyi csoportja legyen. Inkább beálltak abba a professzionális lobbi szerepbe, hogy Magyarországon mi vagyunk a jogvédők, ide az uniós pénzt; újságíró jön, mi elmondjuk, hogy sok itt a disznóság! Eléggé felelőtlenek tudnak lenni, egyből a legradikálisabb negatív minősítését merészelik adni egy komplex problémának, amit én és a munkatársaim nem tehetünk meg. Ezzel csak a társadalom egy kis szegmenséhez szólnak, nem tudják megszólítani azokat, akik a problémáknak tényleg a sűrűjében élnek. Más nyelv is kell, le kell tudni fordítani az emberi jogokat a hétköznapi emberek nyelvére. Úgy is mondhatnám: szálljanak le a magas lóról, és magyarázzák el Mari néninek, hogy miért nem kell félni a menekülttől Vámosszabadiban, a fogyatékossággal élőktől Szilvásváradon!

A politikai támadás mindig a nagy ügyek mentén érkezik, most épp azért, mert bizonyos diákszervezetek Sorostól kapnak anyagi támogatást. Pedig Soros pénzelte anno a Fidesz nevű szervezetet is, amikor ők tiltakoztak az akkori rezsim ellen. De például én is kaptam 15 ezer dollárt a Pajzsuk a törvény - rászoruló csoportok az ombudsmani jogvédelemben című, utolsó átfogó kötetünkre. Kaptam más projektekre is. Érdekes dinamika ez, amiről azonban csak néhány hét múlva, társadalomtudósként beszélhetek majd, amikor újra kezdem a tiltakozás-kutatást. Az ombudsmannak ugyanis tilos olyan módon megnyilvánulnia, hogy azzal kapcsolatban a politikai nyilatkozatnak akár a gyanúja is felmerülhessen.

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
historiker
2013. szeptember 12. 15:37
Mari néni ne féljen! Magánál a cigányok már úgysem hagytak semmit, amit a menekültek elvehetnének.
KannibálTatárÚr
2013. szeptember 12. 12:55
Mari néninek nem kell elmagyaráznotok, mert több esze van, mint nektek.
puszika
2013. szeptember 12. 11:53
Az utolsókat rugod Máté fiam! Kellene valami maradandót alkotni.Megnyugtatlak, ez nem az!!
csuka
2013. szeptember 12. 11:07
A jó édes anyukádnak magyarázd el! Hány menekültet fogadtál már be a lakásodba? Ja! Egyet sem? Menj a p...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!