PM: Alkotmányellenes a külföldön szavazók megkülönböztetése

2013. szeptember 24. 13:14

Szabó Máté ombudsmanhoz fordult a Párbeszéd Magyarországért, mert a szervezet véleménye szerint alkotmányellenes, hogy a magyarországi lakcímmel rendelkező, de külföldön tartózkodó magyarok csak a külképviseleteken szavazhatnak, míg azok, akiknek nincsen magyar lakcímük, ezt levélben is megtehetik.

2013. szeptember 24. 13:14

Jávor Benedek, a PM társelnöke keddi, budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, képviselőtársával, Karácsony Gergellyel egy módosító indítványt nyújtottak be a választási eljárási törvényhez, amivel a magyarországi lakcímmel rendelkező, de külföldön tartózkodó állampolgárok számára is lehetővé tették volna a levélben szavazást. Javaslatuk viszont nem kapott elegendő támogatást a parlament alkotmányügyi bizottságában, ezért nem kerül a Ház elé. A két politikus ezután Szabó Mátéhoz fordult és arra kérték a leköszönő biztost, hogy panaszukat továbbítsa az Alkotmánybírósághoz. Reményeik szerint a testület megállapítja a különbségtétel alkotmányellenes voltát – közölte.

A független képviselő példaként azt mondta, előfordulhat, hogy egy Brassóban dolgozó, vagy tanuló magyar állampolgár csak a bukaresti nagykövetségen vagy a kolozsvári konzulátuson szavazhat, míg kettős állampolgársággal rendelkező szomszédja ezt levélben is megteheti. A politikus úgy látta, hogy csak egyetlen okkal magyarázható a különbségtétel. Szavai szerint a Fidesz feltehetően azt vélelmezi, hogy a környező országokban élő magyarok körében magasabb a támogatottsága, mint az országot az elmúlt években elhagyó állampolgárok között.

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fogd a pénzt és kuss
2013. szeptember 24. 19:39
mit pofázik wgy 0%os "párt"
hátakkor
2013. szeptember 24. 15:21
PM, mint LMP itt ugatott a regisztráció ELLEN
bsandor
2013. szeptember 24. 14:55
tudjuk nahhh,nektek minden mindenellenes
ördöngös pepecselés
2013. szeptember 24. 14:20
a féligazságok és vaskos hazugságok a baloldal fegyverei hogy is állunk a máglyára száműzött regisztrációval szdsz keretlegények?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!