Lépfene bukkant fel Jászladányban

2013. szeptember 16. 10:27

Egy helyi állattartónál mutatták ki az antrax baktériumot, ami után zárlatot és forgalmi korlátozást rendeletek el, valamint elkobozták a nála talált húsokat. A lakosságot tájékoztatták a lépfene megjelenéséről.

2013. szeptember 16. 10:27

Lépfene, azaz antrax baktériumot mutatott ki egy laboratóriumi vizsgálat egy jászladányi állattartónál, akinél helyi zárlatot, forgalmi korlátozást rendeltek el és a fagyasztójában talált húsokat elkobozták. A településen vasárnap polgárőrök, önkormányzati dolgozók, közmunkások jártak házról házra, hogy tájékoztassanak mindenkit a kórokozó megjelenéséről – írta hétfői számában az Új Néplap.

Mint a Jász-Nagykun-Szolnok megyei napilapban olvasható: a spórás baktérium három úton kerülhet az emberi szervezetbe, belégzéssel, bőrsérüléssel vagy a fertőzött hús elfogyasztásával. A baktérium gyulladást okoz, ami antibiotikummal gyógyítható, de súlyos esetben halálhoz is vezethet. Tünetei bőrelváltozás, láz és hasmenés. A kórokozó emberről emberre azonban nem terjed tovább.

Drávucz Katalin polgármester a lapnak elmondta: a feltételezhetően fertőzött állatokat a szakemberek beoltották, azokat egyelőre nem lehet közterületen legeltetni. Az elöljáró cáfolta azt a híresztelést, hogy az antrax miatt bárki kórházba került volna.  

Az ügyben a megyei kormányhivatal hétfőre ígért tájékoztatást – áll az Új Néplapban.

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tibcsike
2013. szeptember 16. 13:40
Nem Jászberényben?
nyugalmazott tanár
2013. szeptember 16. 11:37
Jo lenne azt kiderríteni, hogy hogyan kerülhetett oda. Mert csak úgy, önmaghától sehol nem fordulhat elő.
Fahrenheit 451
2013. szeptember 16. 11:10
Anthrax - http://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/anthrax/243 Állatról emberre terjedő fertőzés lévén a zoonózisok közé tartozik. A lépfene általában melegvérű állatokat, főként kérődző patásokat megbetegítő, bakteriális fertőző betegség. A kórokozó baktérium, a Bacillus anthracis fertőzött állatokkal való közvetlen érintkezés útján vagy fertőzött állati termék fogyasztásával kerülhet az emberbe. A baktériumok a vérárammal a test minden részébe eljutnak, vérzéses gyulladásokat okozva. A baktérium elsősorban a belépés helyén lévő szöveteket támadja meg, ennek megfelelően a belépési kaputól függően általában bőr-, bél- vagy tüdő - anthrax fejlődik ki. Kezelés nélkül rövid időn belül halálos kimenetelő betegség, de antibiotikummal eredményesen gyógyítható.
liberálzöld.
2013. szeptember 16. 10:56
Na, akkor újabb 2 évre nem kell magyar marhahúst az EU-ba vinni. Behozni viszont annál többet ..... Érdekes, hogy valahogy mindig "lábra jön" egy-egy fertőzés, vagy állattartási rendelet, amint kezd piacképessé vállni egy-egy ágazat, termék.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!