Elfogadta a kormány a nemzeti bűnmegelőzési stratégiát

2013. szeptember 20. 12:12

A koncepció nemcsak a bűnözés visszaszorítását kívánja elérni a megelőzés által, hanem megfogalmazza az áldozattá és a bűnelkövetővé válás, valamint az ismételt bűnelkövetés elkerülésének módjait is.

2013. szeptember 20. 12:12

Megtárgyalta és elfogadta a nemzeti bűnmegelőzési stratégiát a kormány szerdai ülésén – közölte a Belügyminisztérium (BM) pénteken az MTI-vel. Közleményben azt írták: a BM, valamint a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közös előterjesztésében készült stratégia olyan középtávú bűnmegelőzési szakpolitika kialakítását szorgalmazza, amely a következő tíz évre meghatározza a társadalmi bűnmegelőzés fő beavatkozási területeit, szakmai kereteit és eszközrendszerét. Kiemelték: a koncepció nemcsak a bűnözés visszaszorítását kívánja elérni a megelőzés által, hanem megfogalmazza az áldozattá és a bűnelkövetővé válás, valamint az ismételt bűnelkövetés elkerülésének módjait is.

Emellett a stratégia kiemelten foglalkozik a települések és a közterületek biztonságával, a gyermek- és ifjúságvédelemmel, az alkohol- és drogprevencióval, a média és az internet veszélyeivel. A kormány a stratégia végrehajtásával a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsot bízta meg – olvasható a BM közleményében.

A kormány honlapján júliusban közzétett stratégiához kapcsolódik egy 2015-ig szóló cselekvési terv is, amely a bűncselekmények áldozatainak számát csökkentené, bővítené a fiatalok bűnmegelőzési ismereteit és javítaná a bűnelkövetők visszailleszkedését a társadalomba. A testület egyik javaslata a közösségi rendészet magyar modelljének bevezetése is. A tervezet szerint a bűnmegelőzési stratégia megvalósítására évente az előző évi központi költségvetésbe befizetett szabálysértési bírságok és az üzembentartó objektív felelősségén alapuló közigazgatási bírságok összegének négy százalékát, de legalább 700 millió forintot fordíthatnak.

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Himalája
2013. szeptember 20. 16:21
"Elfogadta a kormány a nemzeti bűnmegelőzési stratégiát" Ez azt jelenti, hogy van nemzeti bűn, melyet meg kell előzni? Bűnős nemzet? Ilyet akarnak nekem bemagyarázni?
almafa
2013. szeptember 20. 15:19
Újabb tanulmány, újabb határozat. Oszt mi valósult meg az előzőkből? Csak azért kérdem, mert a bűnözési mutatók 2011-ről 2012-ben jelentősen romlottak! http://hvg.hu/itthon/20130917_bunugyi_statisztika_romlik
narancsos-kaméleon
2013. szeptember 20. 13:17
A választások utáni "2 hét alatti rendcsinálással" mi van, vagy ez egy újabb két hét? Szemét fidesz + az összes democsokrata!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!