Együtt küzdene Magyarország az agyelszívás ellen Romániával

2013. július 23. 12:21

Az agyelszívás megállításának az eszközeként vette számba Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára azoknak a sepsiszentgyörgyi orvosi szolgálati lakásoknak a megépítését, amelyeknek kedden tették le az alapkövét a Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház telkén.

2013. július 23. 12:21

Komoly problémát jelent országaink számára, hogy a legkiválóbb koponyáink elmennek. Agyelszívásnak vagyunk az elszenvedői” – jelentette ki Németh Zsolt. Hozzátette, Magyarország ennek a megállításában vállvetve kíván együttműködni Romániával, minden erdélyi önkormányzattal, oktatási intézményekkel, hogy közösen legyenek képesek jövőt biztosítani a fiataloknak.

Az erdélyi Stúdium Alapítvány sepsiszentgyörgyi orvosi lakásépítési tervét Németh Zsolt a hegymászók fogalomtárából vett szavakkal írta le: „Az alapkőletétellel elértük az alaptábort. Mögöttünk van a munkának egy nagyon fontos része: a felkészülés, az alapozás, az edzés” – ecsetelte az államtitkár. Hozzátette, a látványos „csúcstámadás” ez után következik. 

Németh Zsolt kitért arra is, hogy a magyar kormány továbbra is elkötelezett a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar tagozata ügyében. „A jogi helyzet egyértelmű, és a jelenlegi román kormány politikai elkötelezettsége is egyértelmű, hiszen politikai ígérete van. Ha a törvényeket és a politikai ígéreteket betartják, akkor nem  lehet akadálya, hogy a MOGYE magyar kara létrejöhessen” – elentette ki Németh Zsolt. 

Az ünnepi rendezvényen felszólaló Répás Zsuzsanna, a nemzetpolitikáért felelő helyettes államtitkár példásnak tartotta az orvosi lakások megépítése céljával kialakult sepsiszentgyörgyi összefogást. Kijelentette, az összefogással a közösség erőt tud felmutatni. „Magyar orvos akkor lesz, ha lesz közösség, amit szolgáljon, és lesz egyetem, ahol tanuljon. A magyar kormány minden eszközzel elő akarja mozdítani a magyar orvosképzés ügyét” – tette hozzá az államtitkár.

A Stúdium Alapítvány három kétszobás és három egyszobás összkomfortos szolgálati lakással próbálja elősegíteni a fiatal orvosok sepsiszentgyörgyi letelepedését. Amint azt Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke elmondta, a lakásokhoz a telket a megyei önkormányzat, a közművesítést a városi önkormányzat biztosítja. A mintegy 350 ezer eurósra tervezett beruházást a Bethlen Gábor Alapkezelő Nonprofit Zrt. és a magyar Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium is támogatja.

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2013. július 23. 15:45
Nincs gond! Ócsa még félig üres (helyesebben má félig tele van)! Elférne még 40 orvos! És járhatnának pestre dolgozni. Vannak buszok, több is, legalább 15 darab naponta! A lakótelepről a faluközpont (bocs, VÁRSOHÁZA) pedig egy jó, egészséges kis séta. Aztán ha haza ér a doktor úr, hát nekiláthat fát aprítani. Mi ez, ha nem az agyelszívás megállítása?
ottapont
2013. július 23. 14:50
Szolgálati lakás miatt egy orvos sem fog maradni. Azért ahhoz ez nagyon kevés. Kíváncsi vagyok milyen lesz a csúcstámadás mert eddig azt sem sikerült elérni, hogy újra magyarul tanulhassanak az orvosjelöltek.
pimepime
2013. július 23. 13:55
"De ezt a projektet célzottan nem." --------------- Miért nem? Akkor milyen alapon pózol ott Németh Zsolt?
miklos1985
2013. július 23. 13:50
Nekem ismerősöm dolgozik kint Londonba. Azért ment ki hogy megszedje magát ! Dolgozik is látástól vakulásig! Havonta 120.000 Ft -ot tud félretenni, de hozzá kell hogy tegyem minimálisak az életkörülményeik. lakás,kaja,rezsi,utazás. Csak erre költ. Semmi buli,alkohol,cigi,ruha SEMMI. Itthon 120.000 Ft keresne JOBBBBB esetben lehet saccolni ebből mennyit tenne félre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!