Rövidítené a kormány a várólistákat

2013. április 15. 09:28

Rövidülhetnek a várólisták annak a rendkívüli ötmilliárd forintos pénzinjekciónak a hatására, amit az egészségügybe juttatna a kormány. Az intézkedésre az októbertől életbe lépő Európai Uniós irányelv miatt lenne szükség, amely kimondja, az uniós polgárok bármely tagállamban gyógyíttathatják magukat, ha odahaza hat hónapnál többet kellene várniuk egy beavatkozásra. Ezzel a lépéssel a kormány a „műtéti turizmus” beindulása előtt szeretné lecsökkenteni a várakozási időket.

2013. április 15. 09:28

A nemzeti kormányoknak őszig kell szabályozniuk, hogy miként finanszírozzák a beavatkozásokat, ha a betegek tömegesen lépnék át a határokat. Az már most nyilvánvaló, hogy Magyarország számára a számla így borsosabb lehet, mint ha a hazai várólistás sorok kurtítására fordítanának pénzt, az ötmilliárdos rendkívüli juttatással ezért igyekeznek még a „műtéti turizmus” beindulása előtt rövidebbre fogni a várakozást – írja a NOL.

A lap úgy tudja, a várólisták rövidítését szolgáló, májustól kezdődő „akciós műtétek” a legköltségesebb beavatkozásokra, főként a gerinc-, illetve a csípőprotézis beültetésére már több mint hat hónapja várakozóknak kedveznének. Egyes becslések szerint csak ebben a műtéti csoportban is több tízezren vannak túl a hat hónapos limiten. Csípő- és térdprotézisműtétre több tízezren várnak, átlagosan több mint 14 hónapot. A legrosszabb helyzetben a nyugat-dunántúliak vannak, ők akár 22 hónapot tölthetnek ágyhoz kötve a műtétig. A Vas megyei Markusovszky kórházhoz tartozó terület betegeinek 38 hónapot kell várniuk – írja a lap.

Varga Péter Pál, a Budai Egészségközpont Kft. tulajdonosa, vezető főorvos a lapnak nyilatkozva elmondta: a pénz nem minden, a feladat megoldása nem annyira egyszerű, hiszen a műtéti számok fölpörgetéséhez egyéb fejlesztésekre is szükség lehet, most az öt műtőjükből kettőt zárva tartanak. Sásdi Antal a Péterfy Sándor utcai kórház főigazgatója arról beszélt, náluk a szűk keresztmetszetet a protézisgyártók türelme jelentheti, most ugyanis féléves csúszással fizetik a számlákat, s ha a várólistás műtétekkel több bevételhez is jutnának, azt a pénzt is a korábbi tartozások kiegyenlítésére kell fordítaniuk.

Más fővárosi kórházak főigazgatói egy múlt heti szakmai fórumon arról beszéltek: ha kapnának is pénzt a várólisták rövidítéséhez, nem biztos, hogy képesek lennének igent mondani a feladatra, mert nincs hozzá elég emberük. A lap úgy tudja: az Uzsoki Utcai Kórház menedzsmentje arra készül, hogy egy nővérközvetítő szolgáltatásait veszi igénybe.

 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2013. április 15. 12:28
A listát roppant könnyű rövidíteni. Kijelölés, jobb egér (vagy valami hasonló, kinek kinek), törlés. Esetleg ha jön valami "Biztosan ..." kezdetű üzenet, akkor arra a válasz: 'Igen'. Oszt jónapot. A 2/3 erre feljogosít. Akár az alaptörvénybe is bekerülhet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!