Visszalépett a jelöltségből a Debreceni Egyetem jelenlegi rektora

2013. február 14. 20:03

Paragh Györgyöt, az orvoscentrum elnökét jelölte első helyen a Debreceni Egyetem (DE) következő rektorának csütörtökön az egyetem szenátusa, miután Fábián István jelenlegi rektor visszalépett a jelöléstől.

2013. február 14. 20:03

A rektori posztra hárman pályáztak: Fábián István jelenlegi rektor, Szilvássy Zoltán stratégiai rektorhelyettes és Paragh György, az egyetem orvostudományi centrumának elnöke. Az egyetem szenátusa az első szavazáskor Paragh Györgyöt sorolta az első helyre, másodikként Fábián Istvánt, harmadikként Szilvássy Zoltánt jelölte. Ezután meglepő fordulat történt: bár – az MTI információi szerint – az első és a második helyre sorolt professzorok között csak néhány szavazatnyi különbség volt, Fábián István jelenlegi rektor visszalépett a jelöléstől.

Az egyetem szóvivője szerint a jelenlegi rektor azért választotta ezt a megoldást, hogy egyértelmű támogatottságú jelöltet terjeszthessenek elő a fenntartónak. A második fordulóban a szenátus meggyőző többséggel támogatta Paragh György rektori jelölését – tette hozzá Szöőr Ádám.

A szenátusi sorrend egyébként nem köti a fenntartót: a két jelölt közül Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere dönti el, kit terjeszt fel kinevezésre a köztársasági elnöknek. Az új rektor július 1-jén állhat munkába, megbízatása négy évre szól majd.
 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bini
2013. február 14. 22:49
A kormány most sorolt három egyetemet kiemelt státuszává a magyar egyetemek közül, akik nemzetközi kutatóközpontok is egyben. Plisz 10 milliárd támogatást kapnak. ELTE, Debreceni, Szegedi. Ezzel 57 milliárdra emelkedett a támogatási összeg amit az intézmények kapnak. Lehet ez is háttérben.
Samsa
2013. február 14. 21:29
Na, csak nem megpályázta a helyet az a mélysötét, fideszlistás, loki ultra?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!