Pályázati támogatás a határon túli magyar közoktatásnak

2012. november 06. 08:12

Tanulmányi versenyek, anyanyelvi táborok, magyar nyelvű iskolai programok szervezését és testvériskolai kapcsolatok ápolását szolgálja az a 82 millió forintos pályázati támogatás, amelynek odaítéléséről az oktatási államtitkárság a napokban döntött.

2012. november 06. 08:12

A kormany.hu oldalon közzétett tájékoztató szerint a szülőföldön és Magyarországon megrendezett regionális, illetve országos tanulmányi versenyek és szemlék támogatására kiírt 22 millió forintra 87 pályázat érkezett. 

A 2012-es megvalósítású szülőföldi, anyanyelvi, tematikus szaktáborok megszervezésére rendelkezésre álló 15 millió forintos keretösszegre 27 millió forintnyi kérelmet nyújtott be 49 pályázó. A nyugati – kizárólag európai – szórványterületen működő szervezetek közül egy pályázott a magyar nyelv fejlesztésére irányuló tábor költségeire. A szórványban végzett oktatás támogatására kiosztható 22 millió forintos keretre – pedagógusok és diákok ösztöndíjára, útiköltségére, illetve a kollégiumi költségekre - 37 pályázó küldte el igényét.  
 
Ötvennégy pályázat érkezett a meglévő 18 millió forintos keretösszegre 36 millió forint igénnyel a tanórán kívüli, az önazonosság-tudat megerősítését, a magyarság szellemi értékeinek megismertetését szolgáló magyar nyelvű iskolai programok támogatására. A Julianus Testvériskolai Program keretében 36, határon túli magyar vagy magyar tagozattal rendelkező közoktatási intézmény kért támogatást a testvériskolai kapcsolatok megerősítését is célzó, Magyarországra vagy a Kárpát-medence egyéb országaiba szervezendő osztálykirándulások útiköltségéhez, erre 10 millió forint állt rendelkezésre.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalmazott tanár
2012. november 06. 08:41
Emlékezetes esemény volt, amikor a Horn-érában a jobboldali szakértői értekezleten közös akarattal hoztak határozatot a pedagógusok arról, hogy a mindenkori magyar kormány felelősséggel tartozik a haáron túli magyar nyelvű és magyar nyelvi oktatásért. Egyetlen részvevő nem vállalta az aláírását: Pokorni Zoltán. Mert megfogalmazása szerint "nem egyeztethető össze a szabadelvű nézeteivel."
nyugalmazott tanár
2012. november 06. 08:36
Nagy öngólt rúg magának a FIDESZ-KDNP, most amikor néhány körzetben elkötelezett SZDSZ-eseket, félmúűvelt szocikat és hasonlókat tesznek meg térségi tankerületi igazgatónak, úgy tűnik, válogatás nélkül. Nem is lehet tudni, hogy hol, hogyan, kik döntöttek. Mondhatnánk, fenéken rúgja önmagát az egyébként éppen ballib oldalról támadott államtitkár.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!