Összeférhetetlenség a Magyar Média Mecenatúra pályázatainál?

2012. október 04. 14:40

Átláthatatlan a Magyar Média Mecenatúra Program pályázati rendszere, és számos kérdést felvet azoknak a cégeknek a listája, amelyek a támogatásokban részesültek, illetve az is, hogy kik döntenek az állami százmilliók sorsáról – írta Mong Attil az atlatszo.hu oldalon megjelent cikkében.

2012. október 04. 14:40

Átláthatatlan a Magyar Média Mecenatúra Program pályázati rendszere a Mérték Médiaelemző Műhely atlatszo.hu portálon megjelent cikke alapján. A szerző, Mong Attila ezúttal elsősorban a műsorgyártást támogató pályázatokról fogalmazta meg kritikáját, mely szerint számos kérdést felvet azoknak a cégeknek a listája, amelyek a támogatásokban részesültek, illetve az is, hogy kik döntenek az állami százmilliók sorsáról. Mint írta, „a különböző dokumentumok, adatok, formanyomtatványok változatos fájlformátumban (pdf, docx, txt) kerülnek fel az oldalra, ami megnehezíti a keresést, az összehasonlítást, így a számonkérhetőséget”, az összesített kimutatások teljes egészében hiányoznak.

A Mérték az elemzés elkészítéséhez hét pályázatot vizsgált meg: közülük öt különböző típusú filmek gyártásának támogatására szólt, kettőt pedig tévés forgatókönyvírás, televíziófilmterv-fejlesztésre írtak ki. A pályázatok összértéke 964 millió forint volt. Mong egy táblázatra hivatkozva azt írta: „az összes támogatás majdnem felét (42 százalékát) három vállalkozás nyerte el, különösen, ha a toplista élén szereplő Szupermodern Kft. adataihoz (164 millió forint) hozzáadjuk a vele egy címre bejegyzett, egyébként egy ciprusi cégben végződő Service Film Positive Kft. (4,5 millió forint) számait”. A szerző informátoraira hivatkozva közli: a Szupermodern már az előző érában is hatékony volt a támogatások megszerzésében.

A két pályázaton nyertes Mega Filmről az elemzés megemlíti, hogy tulajdonosa Kálomista Gábor producer, akit 2010 őszén a Mecenatúra-program gazdája, a Médiatanács a Duna TV, majd a Magyar Televízió vezérigazgatójának is jelölt. Bár egyik posztra sem választották meg, a felesége, Kálomista Zsuzsanna 2011 márciusa óta az MTVA Archívum és Filmbeszerzési igazgatója – írták. A pályázatokon szintén jól szereplő Budapest Film Produkciós Kft. pedig arról is ismert, hogy 2006 és 2010 között vezetője és egyik tulajdonosa is volt Fodor Gergely, aki a kormányváltás után a médiahatóság vezetőjének, Szalai Annamáriának elnöki kabinetigazgatója lett – emlékeztetett Mong.

Az Átlátszó oldalán megjelent anyagban a szerző megjegyzi: annak ellenére, hogy a Médiatanács ígéretet tett a közpénzek átlátható és számon kérhető felhasználására, a vizsgált pályázatok nem mentesek az „érdekességektől”. A Mérték Médiaelemző Műhely korábban a Program rezsiköltség-pályázatairól is kritikát fogalmazott meg.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!