Navracsics: A jó állam a polgárok érdekeit szolgálja

2012. szeptember 21. 17:41

Akkor jó egy állam, ha polgárainak érdekeit szolgálja, s nincs külső cél, amelyhez a polgárokat eszközként használná fel – mondta el Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán, az intézmény és az Európai Újságírók Szövetségének meghívására tartott pénteki előadásán.

2012. szeptember 21. 17:41

Utóbbira a nyilas és a kommunista diktatúrákat hozta fel példaként. A miniszter kifejtette: az államnak a közjót kell szolgálnia, vagyis olyan javakat kell gyarapítania, amelyek az adott nemzet egyes csoportjain felül állnak, és nem jeleníthet meg pártérdeket. Hangsúlyozta: törekedni kell arra, hogy a kormány és a kormányzati politika az egész nemzetnek legyen jó. Hozzáfűzte: ez azonban nem jelenti azt, hogy nincs különbség bal- és jobboldal között, mert máshogy láthatják a közjó hangsúlyos elemeit.

A jó államnak Navracsics Tibor szerint a leghatékonyabban, a legtakarékosabban és a legudvariasabban kell a polgárok javát szolgálnia. Kiemelte: a hatékonyságot sokszor olcsóságban mérjük, de a hatékony és takarékos állam nem egyszerűen abban mérhető, hogy milyen méretű, hanem hogy mennyi idő alatt és hogyan tudja kiszolgálni a polgárt.

A miniszter szerint a jó állam elképzelhetetlen udvariasság nélkül, s a magyar állam nem becsüli meg a polgárait abból a szempontból, hogy olykor enyhén flegma ügyintézők oktatják ki a polgárt, hogy valójában rossz helyre ment, és még milyen okmányokat szerezzen be. Navracsics szerint a létrehozott kormányablakokkal, ahol már több mint hatvan ügycsoportban járhatnak el a polgárok, azt kívánták megmutatni a környezettel, a kiszolgálással és az egyablakos ügyintézéssel, hogy milyennek is képzelik el a jövő ügyintézését. Hozzátette: reményeik szerint 2013 végére több száz ügycsoportban lehet intézkedni a kormányablakoknál.

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Viktus
2012. szeptember 22. 07:48
Bizony ez nem egy jó állam ezek szerint.
Yuing
2012. szeptember 22. 07:15
De hol a jó állam ?
glasztájger
2012. szeptember 22. 00:14
Navra! Erről mi a véleményed? """"Közmunkásokra cserélik az alkalmazottak egy részét Hódmezővásárhelyen - írta a Népszava. A lap pénteki számában közölte: a pénzszűkében lévő városnak ebben a hónapban 150 millió forintot, decemberben pedig egymilliárdot kellene kifizetnie adósságai törlesztésére. Ezért döntött úgy a város vezetése, hogy több önkormányzati intézménynél elbocsátják az alkalmazottakat, feladataikat pedig közmunkásokkal végeztetik el."""" Ilyen a jó állam?
HSL
2012. szeptember 21. 23:49
gondolom a zemberek érdeke a választási részvétel megnehezítése...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!