Sarkalatos törvénybe kerül az üvegzsebtörvény

2012. augusztus 07. 12:25

A KIM közlése szerint az LMP állításaival szemben nem szűnik meg az üvegzsebtörvény, a jogszabály változatlan formában kerül majd át a Ptk.-ból az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló sarkalatos törvénybe.

2012. augusztus 07. 12:25

Schiffer András hétfőn azt mondta: a polgári törvénykönyvből kormány által beterjesztett tervezetéből „kispórolták” az üvegzsebre vonatkozó szabályozást, ami azt jelenti, hogy 2013-tól nem lehet majd nyomon követni, hogyan áramlanak ki a közpénzek.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium erre reagálva tudatta: az ellenzéki képviselő állításával ellentétben az üvegzsebtörvényt – a minisztérium javaslatára – változatlan formában és szövegezéssel fogják megerősíteni. A jogszabály ugyanis az egyszerű többséggel módosítható polgári törvénykönyvből a sarkalatos, tehát csak az Országgyűlés kétharmadának szavazatával módosítható információs önrendelkezési jogról és információszabadságról szóló törvénybe kerül majd át.

Közlésük szerint ezt az indokolja, hogy ennek a szabályozásnak jogi és szakmai szempontból nem a polgári törvénykönyvben van a helye. Az üvegzsebtörvény 2003-as elfogadáskor kizárólag politikai okok – a kétharmados parlamenti többség hiánya – miatt került a mostani szakmailag indokolatlan és hibás helyére – írta közleményében a KIM.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Aldo Raine hadnagy
2012. augusztus 07. 13:10
"Sarkalatos törvénybe kerül az üvegzsebtörvény" Igen, persze, majd ugyanakkor, amikor a visszalépő manyup tagoknak egyéni számlája lesz, és amikor megalkotják az ügynöktörvényt ... Ugyan már, ki hisz még ezeknek?
HSL
2012. augusztus 07. 12:50
oszt majd persze rendes polgári bíróság helyett egy külön antikorrupciós nari testülethez lehet fordulni, amely gondosan szelektálja, melyik kérelemnek ad helyt és melyiknek nem...
liberálzöld.
2012. augusztus 07. 12:32
Csak ne hogy onnan is kifelejtsék. Mert akkor mehet az alkotmányba!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!