Navracsics: A kormány mindent megtesz, hogy a kutatók itthon is boldogulhassanak

2012. augusztus 30. 20:48

A kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a nemzetközi élvonalba kerülő kutatók itthon, Magyarországon is boldogulhassanak – mondta Navracsics Tibor. A miniszterelnök-helyettes kiemelte: az ország hazavárja a külföldön tapasztalatot szerző tehetségeket.

2012. augusztus 30. 20:48

Balatonkenesén, a doktoranduszok nyári táborában a közigazgatási és igazságügyi miniszter arról beszélt, hogy az utóbbi időben sok változtatásra volt szükség a felsőoktatás szabályozása, működése, a tudományos élet szabályozása területén ahhoz, hogy Magyarország versenyképes tudjon maradni. Kiemelte: az elmúlt tíz-húsz évben a tudás nemzetközivé vált, ami kihívást jelentett nyelvi-kulturális téren, különösen a kelet-európaiak számára, akik korábban negyven évig teljes nyelvi elszigeteltségben éltek. A másik kihívás a tudományos világ számára anyagi természetű; még a viszonylag kevéssé pénzigényes kutatási területeken se tudunk nemzetközi eredményt felmutatni megfelelő kondíciók nélkül – hangsúlyozta Navracsics Tibor.

A miniszter kiemelte: a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a nemzetközi élvonalba kerülő kutatók itthon, Magyarországon is boldogulhassanak, „azaz ne kényszerűségből döntsenek külföldi kutatói karrier mellett, hanem menjenek ki, szerezzenek tapasztalatot, de jöjjenek haza, amikor már beérett a tudományos munkásságuk”.

Mezey Barna, a Magyar Rektori Konferencia elnöke megnyitó beszédében reményét fejezte ki, hogy a jövőben Magyarországon nagyobb presztízse lesz a PhD-fokozatnak. Nincs különbség tudás és tudás között, minden tudásnak megvan a helye a társadalomban és mindegyik hozzájárul a termeléshez – mondta, azokra a vitákra utalva, amelyek szerint vannak tudományok, amelyek segítik, és vannak, amelyek nem segítik a termelést.

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ouroboros
2012. szeptember 02. 22:51
Te hazug.
dehumanizer
2012. augusztus 31. 11:18
"A kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a nemzetközi élvonalba kerülő kutatók itthon, Magyarországon is boldogulhassanak " Gondolom, ebbe a koncepcióba a szegedi lézerközponttal kapcsolatos gáncsoskodás is belefér. Végül is csak Európa egyik legnagyobb tudományos beruházása, kit érdekel? :D
Potymog
2012. augusztus 31. 00:55
Ha nem a ködösítő "mindent megtesz" szerepelne a nyilatkozatban, hanem konkrét példák, akkor hihetőbb lenne, hogy a kormány valóban tesz a kutatók itthoni boldogulásáért ezt-azt. Így kételkedek és szomorkodom, hogy nem tudtak összeszedni még csak egy három példából álló felsorolásocskát sem.....
Obulus
2012. augusztus 30. 23:51
"A miniszterelnök-helyettes kiemelte: az ország hazavárja a külföldön tapasztalatot szerző tehetségeket." Persze, hazajönnek, csak arra várnak, hogy ti eltűnjetek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!