Mika a szlovák közmédia új vezetője

2012. augusztus 02. 13:28

Titkos szavazással Václav Mikát, a kereskedelmi Markíza volt vezérigazgatóját választotta meg az összevont szlovák közszolgálati média élére a pozsonyi parlament. A szavazáson csak a kormánypárt, a Smer-SD, és az OLaNO vettek részt.

2012. augusztus 02. 13:28

Titkos szavazással Václav Mikát, a legnagyobb nézettségű szlovákiai televízió, a kereskedelmi Markíza volt vezérigazgatóját választotta meg az összevont szlovák közszolgálati média, a Szlovák Rádió és Televízió (RTVS) élére a pozsonyi parlament szerdán. A közszolgálati média új vezetőjéről tartott szavazáson a 150 fős parlament 95 képviselője vett részt. A 11 jelölt közül a legtöbb képviselő – összesen 74-en – Václav Mikára szavazott.

A szavazáson csak a kormánypárt, a baloldali Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) és a legtöbb mandátummal rendelkező ellenzéki frakció, az Igor Matovic vezette Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalmának képviselői vettek részt. A többi ellenzéki párt az RTVS előző vezérigazgatója, Miloslava Zemková „törvénytelen körülmények közepette zajló” leváltására hivatkozva bojkottálta a voksolást.

Az új vezérigazgató – aki csütörtöktől foglalja el hivatalát – az általa felvázolt tervek szerint elsősorban a közszolgálati televízióban tervez változtatásokat. A köztévé nézettségének növelését és programstruktúrája stabilitásának megteremtését célzó elképzelése szerint a szlovák televízió egyes csatornája lenne „a mértékadó európai közszolgálati televízió”, a kettes csatorna pedig rétegműsoraival az igényesebb nézőket célozná meg. Mika nagy hangsúlyt fektet a cseh közszolgálati televízióval való együttműködés elmélyítésére, és nem zárta ki a szlovák televízió tavaly leállított sportcsatornája újraindításának lehetőségét sem.

Az RTVS előző vezérigazgatóját, Miloslava Zemkovát alig több mint egy hónapja váltotta le a pozsonyi törvényhozás. Elmozdítását a törvényhozás médiabizottsága indítványozta, arra hivatkozva, hogy törvényt sértett, mivel egy több mint százezer euró értékű szerződésről nem tájékoztatta a közmédiát ellenőrző tanácsot. A döntést Zemková indokolatlannak és jogtalannak értékelte, és leváltása miatt az alkotmánybírósághoz fordult.

Zemková tavaly februárban, a szlovák közszolgálati rádió és a közszolgálati televízió összevonását követően lett az RTVS vezérigazgatója. Az összevonást az Iveta Radicová kormánya idején elfogadott, 2011. január elsején életbe lépett törvény írta elő. A közmédia élén töltött több mint egy év során Zemkovát sok kritika érte. Bírálói leginkább a közmédia színvonalának csökkenését vetették a szemére, és azt is megkérdőjelezték, hogy az intézmény elégséges mértékben lát-e el közszolgálati feladatokat.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!