Majdnem ezer forint lesz egy doboz cigi

2012. július 25. 12:11

„A kormány adóemelési terve első ránézésre öngyilkos akciónak tűnik, hacsak nem a piac teljes ledarálása, illetve a trafiktörvény segítségével egy új létrehozása a cél” − írja a HVG.

2012. július 25. 12:11

Jelentősen drágul a cigaretta ára a dohánytermékek jövedéki adójának emelésével és a trafiktörvénynek köszönhetően, ami a forgalmazás további korlátozását határozza meg. A jelenlegi tervezet szerint egy doboz cigaretta átlagára jövő őszre 850−950 forint között fog mozogni. A sodródohányé 19 szálra vetítve is minimum 550 forint körül lesz.

A Napi Gazdaság Online információi szerint a minisztérium jövőre 600 millió szál legális termék kiesésével számol, ami a fogyasztás 5 százalék alatti csökkenését jelenti. Nem kizárt, hogy a feketepiac már jövőre 10 százalékosra ugrik, ahol egy doboz cigaretta 350−450 forintért kapható. Ez 100 milliárd forint körüli jövedékiadó− és áfakiesést okozhat a jelenlegi dohányfogyasztási adatokkal számolva. Szintén a feketepiac növekedéséhez vezet a sodródohány adóemelése, mert a sodrós termék most gyakorlatilag annyiba kerül, mint a csempészáru, viszont jövőre az utóbbi jóval olcsóbb lesz.

Így is teljesülhetnek a kormányzat tervei bevétel- és fogyasztáscsökkenés szempontjából nézve, mert a növekvő feketepiac mellett drasztikusan csökken a cigarettafogyasztás, Brüsszelt pedig elsősorban ez érdekli.

 

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
én vagyok a
2012. július 25. 16:07
1000 forintos cigi ár! El-tolcsy biztosan jól kiszámolta a következményeit! 1-sokan kevesebbet szívnak majd, mert nem telik rá! 2-sokan leszoknak, mert nem telik rá! 3- a csekély fekete piac újraindul, természetesen nem új munkahelyeket teremtve! Mi lehet a haszna? Kevesebb beteg? Biztosan, de aki a cigitől beteg lesz, az gyorsan el is távozik, tehát a jövedéki adó befizetése után járó kezelési költsége minimális! Ráadásul nyugdíjat sem kell fizetni neki! Mennyivel gondolja a mi kormányunk, hogy a jövedéki adó bevétele növekedni fog? Mennyi az összeg? Tudja valaki? Mert már alig látni autót az utcán, már a cigizők is kevesebben lesznek, de egyre kevesebben fogyasztanak tömény italt! Jól ki van ez számolva!:) Hm!
Himalája
2012. július 25. 14:45
"De valamiről le kell mondani a szenvedélyért." Az embereknek különbözőek, így a szükségleteik is. Ezek a szükségletek egy része nem éppen az életbenmaradás és az elegendő táplálékról szól. Ettől ember az ember, hogy ezen kívül még vannak szenvedélyei is, melyeket szükségletekként érez. Ha mindenki minden szenvedélyéről lemondana, úgy szükségtelen volna egy sor iparág és az emberek visszatérhetnének a gyűjtögető életmédhoz.
trendo
2012. július 25. 13:51
No most akkor egy nemdohányzó minek számít majd: egészségtudatosnak vagy smucig szarrágónak? :)
thymian
2012. július 25. 13:44
Árakban egyre inkább felzárkózunk Európához, bérekben annál kevésbé.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!