Mong: Aki elfogadja a platformok szabályait, az talpon tud maradni

2012. június 18. 08:09

A rohamos fejlődés útján folyamatosan alakuló világban az újságírónak kiemelten fontos feladata az egyes internetes platformok alapos ismerete, azok kiaknázása – hívta fel a BKF-Média Műhely tagjainak figyelmét Mong Attila, az Átlátszó oknyomozó portál munkatársa. Aradi Deborah beszámolója.

2012. június 18. 08:09

Mong Attila gyermekkorában sportriporternek készült, mégis oknyomozó újságíró lett. „Szerintem minden újságíró bizonyos értelemben sportriporternek készül, mert a sport az a legprimérebb anyag, amiről be lehet számolni, tehát az élő sporttudósításnál, szerintem nagyobb kihívás egy újságírót kevésbé érhet. Az a primér dolog, ami egyértelműen újságíróért, vagy riporterért kiállt” – mondta az Átlátszó munkatársa, az Origo volt felelős szerkesztője, az MR1 Kossuth Rádió ex-műsorvezetője, aki mindezeket megelőzően az InfoRádiónál, és a Manager magazinnál is dolgozott.

A tudósítás jelen idejű cselekvés közvetítése élőben, vagy utólagos elmesélése annak, hogy mi történt a pályán. Akkoriban ez volt az egyetlen olyan ága a sajtónak, ahol valóban arról írhattak, ami történt, és nem kellett óvatosnak lenni vagy megfelelni a politikai nyomásnak. „Az a kommunizmus időszaka volt. Egy meccsről el lehetett mondani, hogy pontosan mi történt, minden másról már kevésbé.” Mongot mindig is érdekelte a szakma, de akkoriban, abban a rendszerben nem igazán látta magát, mint újságírót.

Diákévei egy részét, pontosabban a 90-es évek elejét, Franciaországban töltötte. Hazatérése után, 1993-1994-ben beiratkozott az ELTE posztgraduális újságíró képzésére, ahol elmondása szerint különleges látásmódot sikerült elsajátítania. A következő állomás már a rádiózás volt. „Megjelentek a rádióból szerkesztők, akik fiatalokat kerestek, főleg olyanokat akik gazdasághoz értenek. Mivel akkor még nagyon kevés volt a gazdasághoz értő újságíró, és nekem végül is gazdaság jellegű végzettségem volt, bekerültem a rádióhoz” – mondta a Média Műhely tagjainak Mong, hozzátéve: leginkább ott tanulta meg a szakmát.

Mindazok, akik elismeréssel büszkélkedhetnek ezen a területen, szintúgy végigjárták a diákélet nehézségeit. Ezek alapján felmerül a kérdés, újoncként honnan gyűjthetjük a legtöbb tapasztalatot; melyik az a médium, ahol érdemes a pályát elkezdeni? „Szerintem válasszon olyan szerkesztőséget, amelyet ő maga is szívesen olvas, amelyről azt gondolja, hogy jó minőségű cikkeket jelentet meg, vagy jó minőségű újságírást produkál.” Viszont bármennyire is meghatározó ma a közösségi média, az újságírás alapjait meg kell tanulni. Fontos, hogy legyen egy alap, amire építkezhetünk a későbbiekben. „El lehet menni szerkesztőségekbe, meg lehet keresni olyan embereket, akikre föl lehet nézni, és meg kell próbálni tőluk eltanulni pár fortélyt vagy velük megpróbálni együtt dolgozni” – tanácsolta a főszerkesztő-helyettes.

„Nagyon átalakult az újságírás az elmúlt 15 évben, és szerintem ennek még egyáltalán nem vagyunk a végén.” Azok a szerkesztőségek, illetve újságírók akik az új technológiai területeken nem próbálják ki magukat, könnyen elveszíthetik az olvasóikat vagy közönségüket. Főleg a most felnövő közönséget, hiszen ma már természetes, hogy van Facebook, ami nemcsak a kapcsolattartást könnyíti meg, de ez az elsődleges hírforrásunk is – mondta Mong. „Nagyon nagy erőkkel próbáltam megismerni ezt a szférát. Erre korábban, a munkám során nem volt alkalmam, viszont volt egy olyan érzésem, hogy ez befolyásolja majd későbbi pályafutásomat. Valószínűleg minden újságíró pályáját befolyásolni fogja” – figyelmeztette a diákokat az újságíró. Kifejtette: kulcsfontosságú, hogy egy közíró mit kezd ma az internettel, a blogoszférával.

Az elmondottak alapján arra lehet következtetni, hogy nehéz mindenkinek megfelelni, de jó ha valamit szem előtt tartunk, a világ változik, nekünk pedig alkalmazkodnunk kell hozzá, máskülönben nem tudunk megmaradni és érvényesülni. A neves újságíró még hozzátette: fontos, hogy akik újságíróként definiálják magukat, azok betartsák a szabályokat, és elfogadják, hogy ez a világ megváltozott.” Megjegyezte: a platformokkal most már kevésbé kell foglalkozni, a tartalom került előtérbe. Nem érdekes, hogy valaki a Facebookon újságíró, vagy a Twitteren, szerkesztőségben, Tumblren, vagy blogon, a lényeg, hogy újságíróként viselkedjen, ezt a szerepet vigye tovább. Ha elfogadja a platformok szabályait, akkor talpon tud maradni” – tanácsolta Mong Attila, aki szeptemberben egy évre Amerikába költözik, hogy médiakutatásokat végezzen.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
geraz51
2012. október 26. 17:47
Az infóban még normális voltál,igaz ott még a Kálmán Olga is.
Dr. Orvos
2012. június 19. 13:57
Mi az, Mongi? Hazatértél a Johns Hopkinsról? Máris elég fényes a hazudozó Gáti seneke? Jól van, szorgos szolga vagy.
Antigoné
2012. június 19. 13:57
jav. látszik
Antigoné
2012. június 19. 13:57
Úgy látsik, kifizetődő volt a Kossuthon az egy perc csend.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!