TASZ: Pintér tévedett

2012. január 10. 20:29

Nem történt törvénysértés José Manuel Barroso EB-elnök levelének nyilvánosságra hozatalával, Mong Attila újságíró pedig nem köteles információforrása kilétének felfedésére – állapította meg a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet.

2012. január 10. 20:29

Hogyan kerülhetett Mong Attila újságíró birtokába José Manuel Barroso által írt levél – érdeklődött Kocsis Máté, a rendvédelmi bizottság fideszes elnöke Pintér Sándor belügyminiszternél. A belügyminiszter válaszában közölte: a kiszivárogtatás nem idehaza történt, majd felvetette a levéltitok megsértése miatti feljelentés lehetőségét.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet szerint Pintér Sándor a feljelentési lehetőséggel kapcsolatban tévedett, az Európai Bizottság elnöke ugyanis Magyarországon közfeladatot ellátó személy, így közfeladatával összefüggő személyes adata – jogszabályokról kialakított véleménye – nyilvános adat. A TASZ keddi közleményében megjegyzi: a bizottság dokumentumaihoz való hozzáférést szabályozó uniós rendelet alapján egy ilyen tartalmú levél nem titkolható el.

„Látható, hogy az elkövetési tárgy csak zárt küldemény lehet. Felettébb valószínűtlen, hogy Barroso elnök vagy Orbán Viktor íróasztalán heverő zárt borítékot bontotta volna fel a kiszivárogtató. Sokkal életszerűbb, hogy a bizottság vagy a Miniszterelnökség egy munkatársa az iktatáskor vagy az irattárból szerezte meg a levelet – amelyet nem mellékesen átnézett már egy sor jogi szakértő” – közölte a TASZ. A társaság szerint legfeljebb a köztisztviselőket terhelő hivatali előírások megsértése miatti felelősség terhelheti az információforrást.

A TASZ közleményében leszögezi: Mong Attila, akihez a levelet a kiszivárogtató eljuttatta, e konkrét esetben nem köteles megnevezni a forrását.

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gombóc XVI. Artúr
2012. január 10. 23:20
Egyébként az miért is probléma (egy demokratikusan működő országban), hogy megismerték az emberek ennek a levélnek a tartalmát??
Faqtya ezredes
2012. január 10. 22:58
Baloldaliság = bűnözés.
vizipipa
2012. január 10. 22:43
A levéltitoksértés Magyarországon magánvádas ügy. Vagyis csak az érintettek - itt Orbán és Barroso - tehetnek feljelentést. Amennyiben a levéltitoksértés révén egyéb is felmerül és az közvádas cselekmény, akkor az ügyészségnek kell hivatalból eljárnia, már persze ha tudomására jut. Ennek a kezelése - érdekeltség szerint - elég rugalmas.
tevevanegypupu
2012. január 10. 21:40
Ha zart boritekban kuldte Barroso a levelet Orban Viktornak - es mindegy mi volt a tartalma - az nem maganlevel? Ha azt akarta volna, hogy mindenki tudjon rola, nyilt levelet kuld. De majd Mong nyilvan megvedi magat a TASZ segitsegevel, hiszen olyan jo es onzetlen celt szolgalt.(:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!