Uniós adót vetnének ki a spekulációra

2011. december 26. 10:16

A pénzügyi tranzakciókat terhelő különadó minél gyorsabb bevezetését sürgeti Wolfgang Schäuble. A német pénzügyminiszter szerint már 2012 első hónapjaiban eredményeket kell elérni, különben a pénzügyi piacok stabilitása mellett a pénzügyi rendszer társadalmi elfogadottsága is veszélybe kerül.

2011. december 26. 10:16

Wolfgang Schäuble a Bild am Sonntag című német lapnak kifejtette: a következő időszakban lesznek még meglepetések, de az Európai Unió tagállamai azonban tudják kezelni a problémákat. A német pénzügyminiszter szerint a pénzügyi tranzakciókat terhelő különadót minél gyorsabban be kell vezetni. „A piacok túl sokat foglalkoznak magukkal, a reálgazdaság támogatása helyett” – mondta a pénzügyminiszter. Ha a világon mindenütt egyszerre nem lehet bevezetni az új adót, akkor az Európai Unióban kell megpróbálni. Erről már a következő hónapokban határozni kell, és ha a 27-ek nem is, az euróövezetben minél hamarabb be kell vezetni az adót. Schäuble szerint az új teher miatt nem lesz nyereséges néhány spekulációs modell, de ez is a cél.

A Tobin-adó ügyében Berlin és Párizs az Európai Bizottság javaslatát támogatja, eszerint az adó a pénzügyi eszközök pénzügyi intézmények közötti tranzakciójára vonatkozik. Az adó mértéke részvények és kötvények esetében a tranzakciós érték 0,1 százaléka, származékos termékeknél 0,01 százalék. Az EB szerint az adó révén évente 57 milliárd euró bevétel keletkezhet az EU-ban.

A huszonhetek közül elsősorban Nagy-Britannia ellenzi a pénzügyi tranzakciós adót.

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
anticonstitutionnelle
2011. december 27. 10:58
Mellesleg senki fog több államkötvényt venni ettől.
rogananti
2011. december 27. 00:37
Az orbán nem náci, egyszerűen csak ostoba. viszont az országot nácivá teszi, mert a jobbik kezére játsza éppen.
Himalája
2011. december 26. 22:03
"A huszonhetek közül elsősorban Nagy-Britannia ellenzi a pénzügyi tranzakciós adót." Dícséretes, hogy ez esetben legalább a briteknek van eszük.
kukagyerek
2011. december 26. 21:59
"Az adó mértéke részvények és kötvények esetében a tranzakciós érték 0,1 százaléka" A 0000,1 százalék hatásosabb lenne!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!