Orbán: Számítunk a tudományra

2011. november 17. 12:26

A miniszterelnök a Tudomány Világfórumán beszélt a tudomány jelentőségéről, amelynek szerinte a politikusokkal és a gazdasággal együttműködve kell válságkezelési utat kijelölnie.

2011. november 17. 12:26

Orbán Viktor miniszterelnök a Tudomány Világfórumának csütörtöki budapesti megnyitóján leszögezte: a tudósok felelőssége jelenleg minden korábbinál nagyobb, hiszen a politikának, a tudománynak és a gazdaságnak kooperálnia kell a válság által felvetett kérdések megoldása érdekében.

A miniszterelnök szerint annak kapcsán lehetnek kétségek, hogy a gazdasági válság valóban globális méreteket ölte, annyi viszont bizonyos, hogy súlypontja a nyugati világban van”. A válság révén kialakuló folyamatokat egyébként Orbán Viktor okvetlenül stabilizálná, hiszen jelentős gazdasági, tudományos, diplomáciai és katonai változások fognak végbemenni. Ilyen változások eddig békésen és háború nélkül nem mentek végbe állítja a kormányfő.

A politikus úgy véli: a tudomány lényege a keresés, ezért olyan emberekre van szükség, akik új kérdésekre keresnek új válaszokat. Orbán éppen ezért tartja fontosnak a Tudomány Világfórumát is. „Együtt kell keresni azt, ami még nincs magyarázta. A tudománynak egyébként olyan kérdésekkel kell szembenéznie a miniszterelnök szerint, mint a hétmilliárdos lélekszámú föld élelmezése, vagy az erőforrások túlzott felhasználása. Orbán Viktor úgy véli: a diktatúrák XX. század végén tapasztalt eltűnése a nyugati világ rohamtempójú technológiai fejlődésének köszönhető.

A kormányfő beszélt a tudomány fejlődésének alapfeltételéről az oktatásról is. Olyan lesz a jövő, mint amilyen a ma iskolája idézte Orbán Szent-Györgyi Albert gondolatát. Magyarország ezért alakítja át iskolarendszerét Kína, India és Szingapúr példájából kiindulva – fejtette ki a politikus.

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
GY. F.űegér
2011. november 17. 14:53
Ne pofázzál, hanem adjál pénzt a K+F-re, seggfej. Ja nem seggfej, bocsánat, mert még engem is lenyomoznak, hanem kész zseni az Alcsúti Jel, hogy szakadna a nyakába egy raklap Alien.
tarackos
2011. november 17. 14:40
Szóval a szalonna és hagyma talált. Jó is az Soma, bicskával katonákat faragni és valóban, nevet is adhatsz nekik...;)
Pirosz-szka
2011. november 17. 13:59
Tanulni senkitől nem szégyen, ezért érdeklődöm: tudja valaki, hogy mit takar ez a megjegyzés: "Kitért arra, hogy Magyarország Szingapúr, India és Kína példájából tanulva át akarja alakítani az oktatás rendszerét." Mit tudnak ők, amit az USA és Európa nem tud?
Soma
2011. november 17. 13:54
A tudós akkor tudós, ha nem a politikusok nevezik ki annak, hanem azok, akik hallgatnak rá, mert a köz javára értékelhető a tudománya. A közgazdaságtan jól írja le azokat a jelenségeket, amiket a 7 milliárd emberrel küszködő Földön el kell kerülni! Az első tudományos megállapítás a piac definiálása lehetne. Onnan már könnyen menne minden tétel !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!