Juttatásokat is tartalmazzon a nettó bér?

2011. szeptember 08. 10:48

Ha a nettó bér fogalmát a pénzen kívüli egyéb juttatásokra is kiterjesztjük, akkor megfelelő bérezési és cafetéria rendszer kialakításával alacsony költségen meg lehet felelni a hivatalok elvárásainak – mondta Semerédy Péter a NOL-nak a kormányzati bérkommandóval kapcsolatban.

2011. szeptember 08. 10:48

Az idén bevezetett új adótörvények az alacsonyabb keresetű munkavállalókat hátrányosan érintették, az ő esetükben nem volt ritka a nettó munkabérek csökkenése sem. De voltak olyan esetek is, amikor a magasabb fizetésűek - akiknek elvileg plusz pénzt hoztak volna az adóváltozások - bruttó bérét úgy változtatta meg a munkaadó, hogy a korábbi nettó keresetüknek megfelelő összeget vigyenek haza. Utóbbi cégek lettek volna a kormány (munkába nem lépett) bérkommandójának célpontjai, és vélhetően ők állnak majd azon munkaügyi és adóellenőrzések célkeresztjében, amelyek vizsgálni és büntetni fogják azokat akik nem tesznek eleget a kormányzati bérelvárásoknak - írja csütörtökön a NOL.

„Amennyiben a nettó bér fogalmát a pénzen kívüli egyéb juttatásokra is kiterjesztjük, akkor megfelelő bérezési és cafetéria rendszer kialakításával alacsony költségen meg lehet felelni a hivatalok elvárásainak” – mondta Semerédy Péter, az Optisoft Számítástechnikai, Pénztárszolgáltató, Könyvelő és Oktató Nyrt. elnök-vezérigazgatója a Népszabadságnak. Véleménye szerint sokkal kedvezőbb a kifizetés hasznosulása akkor, ha az összeg cafetéria, például egészségpénztári tagdíj formájában cserél gazdát.

Amennyiben egy vállalat még nem vezetett be cafetéria-rendszert, nem fizetett a munkavállalók egészségpénztári számlájára, nem járult hozzá étkezésükhöz vagy közlekedésükhöz, akkor már a nulláról kiépített rendszer is jó eséllyel bruttó bérköltségcsökkenést eredményez a munkáltatónál, miközben a dolgozók nettóban magasabb összértékhez jutnak. További megtakarítást hozhat, ha kártyás megoldáson alapul a dolgozói plusz juttatások rendszere - íja a portál. „A gazdasági környezet változásai és a technológiai fejlődés mára oda vezetett, hogy a kkv-piacon is létjogosultsága van ennek az ösztönző rendszernek” – fűzte hozzá Semerédy Péter.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
flo
2011. szeptember 08. 12:17
Elég "kedves" munkáltató az, aki csökkenti a szja csökkentés után a bruttó bért, mondván, hogy legyen neked elég a korábbi nettó összeg, ne akarj többet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!