Oroszország bővítené Paksot

2011. március 18. 15:15

Oroszország a most zajló magyar-orosz kétoldalú csúcson is ajánlkozott a Paksi Atomerőmű bővítésére - írja a Népszabadság.

2011. március 18. 15:15

„Oroszország és Magyarország jelentős előrelépést tettek fontos projektek realizálásában” - jelentette ki Viktor Zubkov orosz miniszterelnök első helyettese az Orosz-Magyar Kormányközi Bizottság ötödik ülésének befejezése után. A Gazprom és a Magyar Fejlesztési Bank megegyezett a Magyarországon keresztül tervezett Déli Áramlat gázvezetékkel kapcsolatos tervezővállalat megalapításáról.

Az együttműködés fontos eleme egy közös gáztároló is, amit a Mollal közösen terveznek. Paks kapcsán Zubkov elmondta: a legújabb technológiák, amelyeket orosz fél ajánlott, megbízható bázisul szolgálnak az együttműködés folytatásához, többek között az erőmű bővítéséhez is - írja a Népszabadság.

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bmucsai
2011. március 19. 10:46
1984-ben voltam a paksi erőmúben. Akkor ott 440 MW-os blokkok voltak. 20 milliárd volt egy blokk, 20-at kapott a megye az elviselésért. Összesen 100 milliárdba került. A bős-nagymarosi vízi erőmútől 150 MW-ot kaptunk volna 150 milliárdért. Ez így nem érte volna meg. Valahol olvastam, hogy konstrukciós módosítással 500 vagy 550 MW-ra bővítették a reaktorok teljesítményét. Víz erőmű lokálisan építhető, de teljesítmény nálunk kicsi lehet. Szélerőmű is komolytalan. A vízen szállítást se javaslom. Négy, hat sínpárral megépített "vasúti sztrádák" kapacitásával semmi nem veheti fel a versenyt. ( Belső sávokon folyamatosan haladhatnak a szerelvények.) Ami az energia ellátást illeti, egy átlag háztartás 3 kW (220V 15A) vagy 5 kW (220V 25A) teljesítményt igényel. Családi házaknál 30-40 m2 napelem tábla bőven szolgáltatná a szükséges energiát. A baj az, hogy a napelem drága, másrészt az energiaszolgáltatók is ellenérdekeltek, mert a családok így önellátókká válnának, megszűnne a kiszolgáltatottságuk.
Honfi-fi
2011. március 19. 09:35
És persze Te garantálod, hogy Pakson, soha nem lesz emberi baromságból baleset. Ugye?
predator
2011. március 18. 22:21
Hajrá. Tőlem már holnap kezdhetik. A legolcsóbb és emellett biztonságos megoldás lenne.
komka
2011. március 18. 18:48
Atomerőműre van szükség az igények miatt. Nagymarost, hogy visszabontottuk, nem lehet megrakni az uszályokat, ha Nyergesujfalunál kapirkáljuk a medred nem megoldás. Az öko így is olyan amilyen, a tótok meg mindent visznek. Hal a Balatonba is van pedig az tó, csak szennyezni nem szabad. A vízerőműellenesek titkos atlanti támogatást kaptak, hogy amerikából versenyképes legyen a németeknek szánt gabona mert nem használjuk az olcsó viziutat évtitedek óta.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!