Peren kívül egyeztet a MAL a károsultakkal

2010. október 20. 07:59

Az első egyeztetésen a károk lehetséges megtérítéséről tárgyal a MAL Zrt. a vörösiszap-katasztrófa károsultjaival. A cég humanitárius megfontolásból segít, jogi felelősségét nem ismeri el. Magyar György, a károsultak ügyvédje szerint a MAL által felajánlott másfél milliárdos összegből a lakosság kártalanítására már fogja futni.

2010. október 20. 07:59
Nem ismeri el jogi felelősségét a MAL Zrt. a vörösiszap-katasztrófa ügyében, ám humanitárius megfontolásból kész segíteni. A szerdai, első egyeztetésen a károkról, illetve azok lehetséges megtérítéséről lesz szó. Magyar György, a károsultakat védő ügyvéd szerint a MAL érdeke is, hogy felgyorsítsák a kártérítési folyamatot. Magyar a Kossuth Rádióban elmondta, szerinte a cég másfél milliárd forintos felajánlása csupán a közösségi kártérítésre lesz elég, a lakosságéra már nem.
 
Ruttner György, a MAL ügyvéd szintén a rádiónak nyilatkozva elmondta, másfél milliárd forintot tudnak kitermelni a következő években. Ruttner elmondta, emberiességi szempontból kezdtek el tárgyalni, hogy  a károsultaknak ne kelljen a bírósági eljárást megvárniuk. A cég kedden közölte, megszűnt a német vezérigazgató megbízatása, amit azzal indokolnak, hogy a kialakult helyzetben az anyanyelvi szintű magyar nyelvtudás elengedhetetlen.
 
A Magyar Kármentő Alapban már több százmillió forint gyűlt össze a károsultak javára, a nemzeti segélyvonal eddig kétszázmillió forintos támogatást gyűjtött. Kedd este az Európai Bizottság katasztrófavédelmi és humanitárius segítségnyújtási ügyekben illetékes biztosa azt mondta, hogy Magyarország az uniós strukturális alapokat és a vidékfejlesztést szolgáló pénzeket is igénybe veheti a károk enyhítésére.

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
wartog
2010. október 21. 06:36
Ha csak 1 méterrel emelték meg a gátat, akkor is cca. félmillió tonnával nőtt meg a nyomás.A köbméterét a homokéval számoltam és levontam a kis téglalapot ami be van ékelődve a tározóba.
wartog
2010. október 21. 06:09
Szóval nem ismeri el a jogi felelősségét.Hm! Veszek egy házat, aminek a fala rádől a szomszédra, és az lerokkan.Ki a jogi felelős , én.Köteles vagyok rendben tartani a házamat. A MAL, megpróbálja az ellenőrzésekre hárítani a felelősséget, pedig a mostani állapot,-értem ezalatt mondjuk a fal magasságát-,nem egyezik meg a megvétele kori állapottal.Másrészt ez bűncselekmény és ilyenkor nekik kell bizonyítaniuk, hogy nem bűnösek.De azok, mert megemelték a falat.
balbako_
2010. október 20. 16:56
Ez a meccs több fordulós. Mert vannak a károsultak akiknek a gyors, tehát a peren kívüli megegyezés az érdekük és van az állam, aki a védekezés és segélyezés költségeit viseli és nyilván meg kívánja kapni a pénzét. Majd meglátjuk, de nem lesz egy gyors dolog az biztos!
furasrac
2010. október 20. 13:28
Ígérem, utoljára: 345. § (1) egy mondattal hátrébb (rövidet jelöltem ki): Ezeket a szabályokat kell alkalmazni arra is, aki az emberi környezetet veszélyeztető tevékenységével másnak kárt okoz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!