A halál számsorai

2020. május 14. 08:50

Európa térképén fekete folt Belgium, ha felületesen nézzük a koronavírus-statisztikát.

2020. május 14. 08:50
Feledy Botond
Új Szó

„De álljunk meg egy pillanatra az adatoknál: vajon mi történik az európai intézmények nagy részének otthont adó országban?

A hivatalos statisztika szerint a belgiumi halálos áldozatok száma meghaladja a 8700-at, 2200-an vannak kórházban, a páciensek közel negyede igényel intenzív ellátást. 13 700-an hagyhatták el a kórházakat gyógyultnak nyilvánítva.

Szemben néhány más országgal, Belgiumban minden számsor nyilvános, elérhető a naponta frissített weboldalon, több mint tízoldalas részletezéssel. Ezekből az adatokból látni azt, amit a koronavírusról eddig is tudtunk, de más valamit sejteni, és megint más látni oszlopokban, táblázatokban. A 65 év feletti lakosság mellett a többi korcsoport alig, aránytalanul érintett. Számokra fordítva, a 65–74 évesek közt ezer halálesetet, a 75–84 évesek közt kétezer, míg a 85 év felettieknél 3000 haláleset volt. A 45–64 év között a halálozási szám ötszáz alatt van, a 44 évnél fiatalabbak gyakorlatilag nem láthatók az ábrán, annyira a alacsony szám. (Az eltérésre az összesetszámhoz képest pedig lejjebb kitérünk.)

Tovább erősíti a koronavírusról eddig alkotott képet, hogy a halálozásokkal szemben a fertőzöttek száma szinte arányosan oszlik meg a 20 évestől a 90 év feletti korosztályokig. Egyedül az idősotthonokban élő 80–89 éves nők korosztálya felülreprezentált, ott több mint 7000 fertőzöttet azonosítottak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sors
2020. május 14. 11:38
Szóval a cikk következtetései: a belgák nagyvonalúan mindenkit lekönyvelnek koronavírus-halottnak, aki gyanús, et más is megtehetné végül is dícséret az ország egészségügyi rendszerének a magas halálozás, mert olyan sokáig képes volt konzerválni a lakosság egy részét, hogy aztán a magasztos koronavírus tudja elvinni az élők közül. Ez ahhoz hasonló, amikor a daganatos megbetegedéseknél azzal érvelnek a gazdag, iparosodott országok magas adatait védve, hogy ott jobban diagnosztizálnak és hát kellően öreg a lakosság, hogy a daganatos megbetegedés kegyeiben részesüljön. Az azonban fel sem merül bennük, hogy esetleg ott olyan az életvitel és az étkezés, hogy hozzájáruljon a rákhoz. Ez olyan HVG-szagú érvelés.
Pandaka pygmaea
2020. május 14. 11:38
"A hivatalos statisztika szerint a belgiumi halálos áldozatok száma meghaladja a 8700-at" (/ kb. 10millió ember). Felőlem cukrozhatja a szart a szerző, hozhat nem- és korbontást vagy amit akar, ez akkor is több, mint kb. 8300-zal több halottat jelent, mint pl. nálunk. Mit akart ezzel az írással?
sors
2020. május 14. 11:38
a belgák nagyvonalúan mindenkit lekönyvelnek koronavírus-halottnak, aki gyanús, ezt más is megtehetné
sors
2020. május 14. 11:37
Szóval a cikk következtetései:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!