12 éve még belépőért könyörgött, most Bajnokok Ligája döntőbe lőtte a Real Madridot – Ki az a Joselu?

2024. május 09. 08:59

Tavaly nyáron az Espanyoltól kölcsönbe érkezett a blancókhoz, akiknél most a BL-elődöntőben hős lett. Korábban gyakran kölcsönadták, a másodosztályban sínylődött.

2024. május 09. 08:59
null

Nyitókép: Facebook/Real Madrid CF

***

Csak a szokásos: a Real Madrid hátrányból fordítva 2-1-re nyert hazai pályán a Bayern München ellen, és 4-3-as összesítéssel bejutott a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjébe, amelyben a Borussia Dortmund lesz az ellenfele. A 14-szeres BEK/BL-győztes spanyol együttes nem először állt fel a padlóról, ezúttal is egy padról beszálló játékosának köszönhetően. Joselu jött, látott, és két gólt vágott. De ki ez a kiöregedőfélben lévő kölcsönjátékos? 

Ezt is ajánljuk a témában

Jókor jó helyen

Egy ideig úgy tűnt, hogy egy csereember lesz a hős a Bernabeuban – csak őt nem éltette volna a hazai publikum. A hírek szerint éppen a Real Madridhoz tartó Alphonso Davies szép, jobb lábas csavarásával sokáig továbbjutásra állt a Bayern München, ám egy hiba megváltoztatott mindent. Az addig remeklő Manuel Neuer kiejtett egy pont középre érkező, nem túl erős Vinícius-lövést, s a lesipuskás Joselu lecsapott, és kiegyenlített a 88. percben. A 90+1.-ben pedig 5 méterről mattolta a bajorokat a rutinos támadó. 

A 34 éves Joselu a 81. percben lépett pályára, mert égett a ház, két góljával pedig a Real Madrid hőse lett: a Bajnokok Ligája döntőjébe lőtte a rekordgyőztest.

 2022-ben Rodrygótól láttunk hasonlót szintén Real-mezben. A brazil a 90. és a 90+1- percben talált be a Manchester City elleni elődöntő visszavágóján, amelyet hosszabbítás után meg is nyertek a királyiak... De visszatérve Joselura, a szezonban ugyan a 10. meccsén lépett pályára a legrangosabb európai kupasorozatban, ám ha leszámítjuk az Union Berlin ellen végigjátszott két csoportmeccset, nyolc találkozón összesen egy meccsnyit (88 percet) töltött a pályán. Innen nézve és onnan, hogy először játszik a BL-ben, még inkább világraszóló az eredményessége: 5 gól! 

Rögös úton

José Luis Mato Sanmartín Németországban, Stuttgartban született, német-spanyol kettős állampolgár. 2023-ban, két nappal a 33. születésnapja előtt bemutatkozott a spanyol válogatottban, Debütáló fellépésén kettőt vágott a norvégoknak. Immár az Európa-bajnokságra készülhet, miután 10 meccsen ott is összehozott 5 gólt. Hosszú utat tett meg idáig a támadó, aki a Celta Vigóban kezdte felnőttkarrierjét, megfordult a Hoffenheimben, a Hannoverben, a Stoke City-ben, a Newcastle-ben, az Alavesben, a Deportivo La Corunában, s az Espanyolban is. 

Számtalan alkalommal kölcsönadták, játszott a másodosztályban is, az Espanyol ingyen szerezte meg, majd adta kölcsön félmillió euróért tavaly nyáron a csatárhiánnyal küzdő Real Madridnak. 

Joselu nagy hasznára van Carlo Ancelotti csapatának, összesen 16 gólt tett a közösbe. Korábbi állomáshelyein sem tétlenkedett, közelít a 200. Lia Liga-meccséhez (197/67), a német Bundesligában (79/22) és az angol Premier League-ben (68/10) is letette a névjegyét. De igazán kitűnnie csak most sikerült. 

„Jegyet vennék!”

Mint fentebb írtuk, Joselu 33 évesen, a 2023/2024-es szezonban mutatkozott be a Bajnokok Ligájában. Fabrizio Romano és az Internet jóvoltából most az is kiderült: régóta vágyott ide. Nyilván játszani is szeretett volna, de arra gyakorlatilag esélye sem volt a korábbi csapataival, sokkal inkább szurkolni akart vagy legalább érezni a lelátói hangulatot. 2012-ben éppen a Real Madrid BL-meccsére próbált jegyet szerezni, hogy élőben láthassa a csapatot. Még két éve is szurkolóként volt ott a párizsi döntőn a madridiak mezében feszítve. Most a pályán alkotva ugrasztotta talpra a nagyérdeműt, s alanyi jogon, csapattagként lesz ott a döntőn, amelyet június elsején rendeznek a londoni Wembley Stadionban. Ezúttal nem kell jegyekért kuncsorognia, legfeljebb a klubirodán jeleznie: hányat kér a családtagjainak, barátainak. 

 

 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-83
2024. május 19. 04:47
🍓 ️ ­­I­­­g­­­a­­­z­­­i n­i­­m­f­­­o­m­á­­­n­­­i­­á­k­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­­.­­𝐗­𝟏­­𝟖­­­.­­𝐅­­𝐔­𝐍
Aerion
2024. május 09. 17:01
akkor ki Lehet kedvelni a Madridot, nincs azzal gond. Én nem kedvelem, te igen, részemről oké. Nem ez a probléma, de ha 10 vitás helyzetből 7-8 esetben a Madridnak kedveznek, az lehet, hogy rossz vért szül, és meg kell mondjam, ehhez kifejezetten ellenszenves egyes madridista játékosok, különösen viníciusz dzsunior viselkedése, aki nagyjából egy focizni képes, de egyébként értelmi fogyatékos majom szellemi szintjén van.
akkor ki
2024. május 09. 12:57 Szerkesztve
Jajjaj! Fikázzák már a Reált, csaló banda, gátlástalanok, bírói segítséggel jutnak pontokhoz stb. Ugyan már!!! A világ 2 legerősebb foci csapata a Man City és a Reál Madrid. Kár irigykedni, ez van. Az hogy a MC és a Reál gyakran végez bajnoki 1. helyen az gond és biztos csalnak, meg korrupt banda, de az hogy a náciknál ezer éve csak a Bayern nyer kupákat és Bundesliga 1. helyet, az ugye nem gond?! Utálom a Cityt, a Bayern sem kedvelem, de a Reált igen, már csak azért is mert a legnagyobb magyar focista 1958-1966 között ott remekelt és 156 gólt vágott a Reál színeiben. Mindörökké Puskás Öcsi!
Aerion
2024. május 09. 12:31
HA a partjelző nem emeli a zázslót, HA a bíró nem fúj a sípjába, egyáltalán elkerül-e a labda a kapuig... és ne felejtsük el azt sem, hogy 9 perc volt eredetileg a ráadás, itt már három perccel azután voltunk, a 102. percben... teljesen indokolatlanul hagyott rá még ennyit a játékvezető... a Real második gólja után pedig mindent IS befújt... és ezen a meccsen a Real jobban focizott, mint a Bayern, ezt még a legfanatikusabb szurkolóknak is el kell ismerniük... ------------ Túl sok a HA ahhoz, hogy ilyen elismerés szülessen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!