Osztrák lapban szidja a magyar bankrendszert Gyurcsány kedvenc közgazdásza

2023. november 21. 10:30

Várhegyi Éva szerint egyetlen demokratikus államban sem olyan rossz a helyzet a bankszektorban, mint Magyarországon.

2023. november 21. 10:30

Egyetlen demokratikus államban sincs ekkora bankkoncentráció a kormányfő „csatlósainak” tulajdonában – állítja a Die Presse cikkében Várhegyi Éva gazdaságkutató, bankszakértő.

A Peter Bognar által jegyzett riport olyan állításokat tartalmaz, mint például Orbán Viktor maga vásárolta meg az MKB Bankot és a Budapest Bankot, majd „odaadta” Mészáros Lőrincnek, ebből lett az MBH Bank. A cikk szerint a külföldi pénzintézetek nehéz helyzetben vannak Magyarországon, mert kivételt tesznek a hazai bankokkal.

Ezt is ajánljuk a témában

Várhegyi Éva közgazdász egyébként 2002 és 2010 között a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának tagja volt, és

elnöke volt a Gyurcsány Ferenc kormányfő felkérésére alakult Lakossági Pénzügyi Szolgáltatásokat Vizsgáló Szakértői Bizottságnak. Sőt, „A maffiaállam bankjai” című tanulmányát Magyar Bálint volt oktatási miniszter, az SZDSZ alapító tagja szerkesztette.

A jegybank egyébként többször is hangsúlyozta, hogy a magyar bankrendszer stabil, erős tőkehelyzettel és jelentős likviditási tartalékokkal érkezett a jelenlegi komplex, kihívásokkal teli időszakba.

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
polárüveg
2024. január 24. 14:16
Várhegyi asszony érintett a devizahitelezés 200-2010 közötti helyzetéért. És azt is elfelejtette megemlíteni, hogy maga az osztrák nemzeti bank szólította fel az osztrák Raiffesen és Erste bankokat, hogy hagyjanak fel az agresszív kelet-európai piacszerzéssel, és devizahitelezéssel. Tehát ha valaki már egyszer az ország asztalára rondított, az most ne jöjjön tisztasági kifogásokkal!
auditorium
2023. november 21. 14:26
Ha valótlant állit ez a nő (Gyny kedvend közgazdásza) az osztrák lapban, akkor a magyar kormány tegyen jogi lépéseket. Csak igy lehet a rengeteg sárdobáló FAKE NEWS-t kiküszöbölni.
llnnhegyi
2023. november 21. 13:00
Várhegyi Éva: " - Hazudok reggel, éjjel meg este!"
llnnhegyi
2023. november 21. 12:58
Várhegyi Éva DK-s bankszakértő: "-Hazudok reggel, éjjel meg este!"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!