António Guterres lehet az új ENSZ-főtitkár

2016. október 06. 13:20

António Guterres volt portugál miniszterelnök lehet az ENSZ új főtitkára, miután az ENSZ Biztonsági Tanácsának szavazásán senki nem emelt vétót ellene. Guterres tíz éven keresztül az ENSZ menekültügyi szervezetének vezetője volt. A tisztújítás idén, rendkívüli módon transzparens folyamat előzte meg nyílt meghallgatásokkal és vitákkal. Csütörtökön döntenek véglegesen Ban Ki-Mun utódjáról.

2016. október 06. 13:20

A portugál António Guterres lett az első számú esélyes az ENSZ-főtitkári tisztségre, miután szerdán az ENSZ Biztonsági Tanácsában senki nem szavazott ellene. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt, (vétójoggal rendelkező) állandó tagja, a szerdán helyi idő szerint délelőtt tartott titkos szavazáson nem emelt vétót a portugál baloldali politikus ellen. A BT-voksolásról kiszivárgott hírek szerint António Guterres 13 támogató és két tartózkodó szavazatot kapott. A voksolás után Vitalij Csurkin, Oroszország ENSZ-nagykövete azt közölte újságírókkal, hogy „Guterres az egyértelmű favorit”.

Az ENSZ főtitkárának megválasztására – a világszervezet történetében először – rendhagyó módon kerül sor. A főtitkári posztot ugyanis meghirdették, jelentkezni lehetett rá, és így ezúttal nem a színfalak mögötti egyeztetések után nyeri el egy politikus, hanem pályázat és a Közgyűlés előtt tartott nyilvános meghallgatások sorozatát követően. 

Guterres „hidakat építene” 

Az előzetes válogatás után kilenc jelölt, öt férfi és négy női politikus maradt versenyben, köztük például a bolgár Irina Bokova, az UNESCO jelenlegi vezetője, Danilo Türk volt szlovén elnök, vagy Helen Clark volt új-zélandi kormányfő, az ENSZ Fejlesztési Programjának jelenlegi vezetője. A 67 éves António Guterres volt portugál kormányfő 2005 és 2015 között a világ legnagyobb humanitárius szervezetét, az ENSZ 123 országban jelenlévő Menekültügyi Főbiztosságát (UNHCR) irányította, s kezdetektől őt tartották a legtekintélyesebb és legesélyesebb indulónak a főtitkári posztért.

ENSZ-beli meghallgatásán azt hangsúlyozta, hogy főtitkárként „hidakat építene”, vitás kérdésekben a párbeszéd és a békesség közvetítője lenne. Ugyanakkor bírálta is a világszervezetet, mondván, hogy túl sok ügyről túl kevés eredménnyel folyik tárgyalás. Az ENSZ BT csütörtökön szavaz hivatalosan is arról, hogy kit javasol Ban Ki Mun utódjául, az ENSZ kilencedik főtitkárának. (MTI)

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
TAVIROZSA
2016. október 06. 18:14
Kb. egy hónapja még arról volt szó hogy kelet-közép európai térségből még nem volt ENSZ főtitkár és most ez a térség következnie. Erre jön a portugál szoci szép, szép !
Akitlosz
2016. október 06. 18:10
No és miért csak az ENSZ BT. szavaz a főtitkár személyéről, miért nem az összes tagállam?
trendo
2016. október 06. 17:14
Áder Janó nem jelentkezett? :)
George Soros 2.0
2016. október 06. 16:19
Balos bolsi migransszopo. Gittegylet ensz elere
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!