Sajtóhír: az ENSZ-főtitkár asztalán van egy teljesen új magyar innováció

2024. április 19. 21:31

Jelentős változást hozhat a magyar módszertan.

2024. április 19. 21:31

Nyitókép: ANGELA WEISS / AFP

Az erős középosztály a jóllét fenntartható fejlődésének alapja, a jól működő társadalom biztosítéka – mondta csütörtökön Budapesten, az MBH Makronóm Makroverzum konferencián a gazdaságstratégiai feladatokban való szakmai közreműködésért és a Tanítsunk Magyarországért program koordinációjának ellátásáért felelős kormánybiztos.

György László szerint a 2010 utáni időszak egyik legjelentősebb eredménye, hogy a középosztály a másfélszeresére nőtt, miközben a nyugati országokban inkább zsugorodik.

A Harmonikus Növekedési Index

A nemzetközi szinten is jelentős magyarországi eredményeket a munka- és tudásalapú társadalom erősítésével, valamint pénzügyi fenntarthatósággal magyarázta, hozzátéve, hogy a kedvező folyamatokat a Makronóm Intézet Harmonikus Növekedési Indexe (HNI) is megerősíti.

A kormánybiztos kifejtette, hogy az új mérőszám kidolgozását a világszerte népszerű mutatók hiányosságai indokolták.

A jóllét legáltalánosabban használt számítása, a GDP különböző helyzetű országokat azonos szintűnek mutathat, és ezen kívül nincs is adatalapú megközelítése a jóllét fenntartható növekedésének. A globális versenyképességi index „több sebből vérzik”, sok élen járó ország teljesítménye hosszabb távon nem igazolta azt a helyezést, amit a listán elfoglalt, és az is hibája a népszerű nemzetközi rangsorolásoknak, hogy sok szempontjuk szubjektív, vagy épp nem vesznek figyelembe fenntarthatósági szempontokat.

A HNI ezzel szemben – tette hozzá – nem csak a környezeti és társadalmi fenntarthatóságra terjed ki, hanem a demográfiaira is.

Az index a pénzügyi fenntarthatóságnál is figyelembe veszi a következő nemzedékek érdekeit, hiszen nem mindegy, hogy az életszínvonal az ő kárukra, vagy az ő érdekükben tartható szinten. A 87 országot összehasonlító mérőszám eredményei és módszertana a hni.hu oldalon tekinthető meg csütörtöktől – mondta György László.

Kőrösi Csaba: A globális zöld fordulat a vártnál hosszabb folyamat lehet

A kormánybiztos előadását kerekasztal-beszélgetés követte, ahol Kőrösi Csaba, a Kék Bolygó Alapítvány stratégiai igazgatója, egyben az ENSZ közgyűlésének korábbi elnöke elmondta, hogy a globális zöld fordulat a vártnál hosszabb folyamat lehet – írja az Index.

Ezt arra alapozza, hogy a károsanyag-kibocsátás még mindig nem tetőzött, a fosszilis energiahordozók piaca bővül, a geopolitikai érdekek pedig rendre felülírják a környezeti szempontokat. A Makronóm Intézet HNI indexét üdvözölte, mondván adatalapú, egyben használható mérésekre van szükség, amire a mutató képes.

Amint megláttam a HNI-t, azonnal elküldtem a módszertant az ENSZ-főtitkárnak”

– közölte Kőrösi.

(MTI / Index)

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:42
🍓 ️ ­­­A­­ ­­­d­­ö­­g­­ö­­­s­­ ­­­l­á­­­n­­y­o­k­­ ­v­­­á­­r­­­n­­­a­­k­­­ ­r­­á­d­­­ 👉 𝗪­𝗪­­𝗪­.­­­𝗖­­­𝗨­𝗠𝟰­­­.­­𝗙­­­𝗨­­­𝗡
Patika
2024. április 20. 05:12
Az erős középosztály a jóllét fenntartható fejlődésének alapja, ---- Hű..... azt a rohadt...! Mit papolnak ezek itt Magyarország példájáról össze. I t t teljességgel hiányzik, vagyis N I N CS is valódi self-mademan középosztály! Ugye csak nem az állami közpénzcsapokon lógó közpénztolvajlás műtermékét megtestesítő NER bunkókat gondoljátok garanciának a nagy semmire? Figyelj ENSZ muftikám! ( ehhez azért már oltári nagy pofátlanság kellett )
Interista
2024. április 20. 00:35
Adni kell sok pénzt a dolgozó embereknek, akik azt elköltik az üzletekben, vendéglátó egységekben. Az ingyenélőktől mindent megvonni. Támogassák a melósokat!
MaBaker
2024. április 19. 23:52
Zöld fordulat az anyátok picsáját! Mi a zöld abban hogy 2-3 tonnás ritkafémekkel teli autókkal közlekedünk, aminek csak az akksijához 250tonna anyagot kell kitermelni?! Mi a zöld abban hogy az atomerőműnél vagy 10x több CO2 kibocsájtást és nagyságrendekkel több hulladékot eredményező gazdaságtalan és megbízhatatlan erőforrásokat erőltetnek?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!