Felülvizsgálja a menedékkérőknek járó juttatásokat Németország

2015. augusztus 14. 13:45

Thomas de Maiziére német belügyminiszter szerint felül kell vizsgálni a menedékkérőknek járó juttatások rendszerét, mivel a migránsok azért Németországban akarnak menedékjogot kérni, mivel ott nagyon magas az ellátás színvonala, az eléri egy koszovói vagy albániai rendőr jövedelmét. Az elképzelések szerint pénz helyett több természetbeni juttatást adnának, és a költőpénzt is jobban ellenőriznék.

2015. augusztus 14. 13:45

Németországban felülvizsgálják a menedékkérőknek járó juttatásokat – jelentette be a belügyminiszter. Thomas de Maiziére a ZDF országos közszolgálati televízió csütörtök késő esti hírműsorában azt mondta, uniós kollégáitól rendre azt hallja, hogy az EU-ba igyekvő menedékkérők azért akarnak éppen Németországban menedékjogot kérni, és nem például Franciaországban vagy Hollandiában, mert nagyon magas a németországi ellátás színvonala. „Ezt azt jelenti, hogy meg kell indítani a diskurzust az emberi méltóság és az ellátás európai szabványairól”, Németországban pedig felül kell vizsgálni a juttatások rendszerét – mondta a belügyminiszter.

Rámutatott, hogy a menedékkérők ellátásáról rendelkező törvény alapján egy németországi menedékkérő juttatásai elérik egy koszovói vagy albániai rendőr jövedelmét. A juttatásokat azonban nem lehet tetszés szerint csökkenteni, mert az alkotmánybíróság döntései „viszonylag szűk” teret hagynak. Azt viszont meg lehet fontolni, hogy miként alakítható a pénzbeli és a természetbeni juttatások aránya. „Adhatunk több természetbeni juttatást, és alaposan ránézünk majd a költőpénzre” – mondta Thomas de Maiziere. A tartományi központi befogadóállomásokon lehet gondoskodni arról, hogy kevesebb készpénzt fizessenek a menedékkérőknek, és ne fizessenek több hónapra előre – tette hozzá a német belügyminiszter, megjegyezve, hogy ezek az összegek egyébként is az emberkereskedők zsebébe vándorolnak.

Németország nem tudja egyedül viselni az európai menekültválság terheit” – hangsúlyozta Thomas de Maiziere. Szerinte közös európai kihívásról van szó, és akár a személyek szabad mozgásának vívmánya is veszélybe kerülhet, ha az uniós előírásokkal ellentétben nem ott folytatják le a menekültügyi eljárásokat, ahol kellene. A menekültügyet szabályozó dublini rendszer és a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet működését szabályozó rendszer közötti kapcsolatra rámutatva azt mondta: „Dublin nélkül nem lesz fenntartható Schengen. Mi meg akarjuk őrizni a személyek szabad mozgásának vívmányát, de ezt veszélyeztetik mindazok, akik nem szolidárisak és nem tartják be az uniós jog előírásait.

Németországban az alkotmánybíróság 2012-ben az emberi méltóság alapelvéből levezetett létminimum fogalmára hivatkozva alkotmányellenesnek minősítette a menedékkérők ellátásáról rendelkező törvény egyes rendelkezéseit. A döntés révén az egyedülálló menedékkérők esetében a szabadon felhasználható készpénzjuttatás összege havi 40,90 euróról 143 euróra (mintegy 44 ezer forintnak megfelelő összeg) emelkedett.

Németországba az idén eddig 300 ezernél is több menedékkérő érkezett. Sajtóértesülések szerint a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) belső számításai alapján az év végére 600 ezren lehetnek.

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luga
2015. augusztus 14. 15:01
Talán eddig sem kellett volna a beözönlők számára nagy pénzzel oda csábítani őket. Most meg nagy kényelmesen kiválogatni a használhatókat, akik azért fillérekért elvégzik azt a munkát, amit az otthoniak annyiért nem hajlandók. A maradékot meg visszalökik oda, ahol beléptek az unióba. Bravó!
states
2015. augusztus 14. 14:46
A német bevándorláspolitika az egyik előidézője a mostani őrületnek, ösztönzi a bevándorlást, ígéretföldjeként lebeg a csőcselék szeme előtt, és mindez ellen a pofázáson kívül semmit nem tesz a német politika. Ma olvasom, hogy a német menekülttáborokban még konditerem is van. És persze miután kimazsolázta a menekülteket, mi kapjuk a resztlit.
vigyor
2015. augusztus 14. 14:27
...fasza, köszönjük kedves német alkotmánybíróság, hogy a jóvoltodból elözönlöttek minket a migránsok. Tényleg jár a buksi simi.......egy szívlapáttal.
thymian
2015. augusztus 14. 14:23
„Ezt azt jelenti, hogy meg kell indítani a diskurzust az emberi méltóság és az ellátás európai szabványairól” Az a kurv@ anyátokat. Az emberi méltóság, amikor látom, hogy nem csövesek, a szemetesben turkálnak visszaváltható üvegek után? Míg ez a bevándorló horda kicsípve, márkás cuccokban flangál, a saját polgáraitok ilyesmire szorulnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!