Mit jelent az iráni politika szempontjából Ebrahim Raiszi iráni elnök halála?

2024. május 20. 09:20

Irán hétfő reggel megerősítette, hogy Raiszi elnök, valamint Hoszein Amir-Abdollahian iráni külügyminiszter meghalt az előző nap történt helikopterbaleset következtében.

2024. május 20. 09:20
null
Veszprémy László Bernát
Facebook

Nyitókép: Képernyőkép/Facebook

 

„Mit jelent az iráni politika szempontjából Ebrahim Raiszi iráni elnök halála?

Irán hétfő reggel megerősítette, hogy Raiszi elnök, valamint Hoszein Amir-Abdollahian iráni külügyminiszter meghalt az előző nap történt helikopterbaleset következtében. Bár a két magas rangú iráni tisztviselő halála drámai fejlemény egy olyan időszakban, amikor a térségben több konfliktus is dúl, valószínűleg nem fogja jelentősen befolyásolni e harcok menetét, mivel a külpolitikával és a háborúval kapcsolatos döntések Ali Khamenei legfelsőbb vezető hatáskörébe tartoznak - hívja fel a figyelmet Lazar Berman elemző. »Az Iszlám Köztársaság elnöke végrehajtó, nem pedig döntéshozó« – magyarázta egy izraeli lapnak Jason Brodsky Irán-szakértő. »Tehát az Iszlám Köztársaság politikája, politika alapjai ugyanazok maradnak«.

Még mielőtt kiderült volna, hogy Raiszi elnök meghalt a helikopterbalesetben, Ali Khamenei, Irán legfelsőbb vezetője már biztosította a közvéleményt, hogy nem kell félniük az államigazgatásban bekövetkező zavaroktól. Ugyanakkor az iráni elnök hirtelen elvesztése hatalmi vákuumot teremt, amelyet más, magas rangú személyek nyilván elkezdenek majd kihasználni. Az iráni alkotmány 131. cikke szerint az elnök halála esetén az »első helyettes« veszi át ideiglenesen az elnöki tisztséget, ő jelenleg Mohammad Mokhber, Khamenei embere. Annyi biztos, hogy ötven napon belül választásokat kell tartani.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-91
2024. június 01. 00:29
🍓 ️ ­É­­­r­­­t­­­é­­­k­­­e­­­l­­­d­­ ­­­a­ ­­s­z­­e­x­­i­­ ­­­p­­u­­n­­­c­i­­­m­­a­­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­.­­𝐗­­𝟏­𝟖­­.­𝐅­𝐔­𝐍
Tommaso
2024. május 20. 22:04
Bár a CIA és a MASZAT is szivesen likvidálta volna, de ALLAH megelőzte őket. S hogy Who the fuck is Allah? Tudja a fszm. De pár ezer Hamass-ost is magához szólithatna. Béke lenne a Közel-Keleten.
nempolitizalok-0
2024. május 20. 14:27
Szerintem túlélte, a de a helikopternél lelőtték.
Akitlosz
2024. május 20. 14:23
"Mit jelent az iráni politika szempontjából Ebrahim Raiszi iráni elnök halála?" A Mandiner átment tudakozóba. Amikről nem tud azokról ne írjon cikkeket! Nem az olvasók dolga felvilágosítani az "újságírókat".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!