A világ élvonalában van a magyar jegybank Matolcsy György szerint

2023. szeptember 17. 08:39

Az MNB a világ vezető zöld jegybankjai közé tartozik.

2023. szeptember 17. 08:39

Egyértelműen beléptünk a bizonytalanság korába, amikor minden korábbinál nagyobb hatású változások időszakát éljük – mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke legújabb interjújában, amelyet a Világgazdaság szemlézett. A jegybankelnök  rámutatott, másképp kell viszonyulnunk egymáshoz és a minket körülvevő világhoz. A globális felmelegedés, a környezeti erőforrások kimerítése, a geopolitikai feszültségek vagy a gazdasági növekedés lassulásának kezeléséhez mindenképpen új alapok és megközelítések szükségesek.

Egyértelműen beléptünk a bizonytalanság korába, amikor minden korábbinál nagyobb hatású változások időszakát éljük

– mondta. Hozzátette, ez a változás a fenntarthatósági fordulat alapvető motorja, amit leginkább a gazdaságelméleti alapok alapvető megváltozásában érhetünk tetten.

A korábbi klasszikus, liberális, szociális piacgazdaságon és más megközelítéseken alapuló közgazdasági elméletek ma már nem érvényesek.

A korszakváltással párhuzamosan veszítették el érvényességüket, és a helyükre egy új, most formálódó elmélet lép. „Ez az, amit új, fenntartható közgazdaságként határoztunk meg a Magyar Nemzeti Bank szakmai műhelyeiben és publikációiban” – fogalmazott. Matolcsy György és a magyar jegybank büszke arra, hogy az MNB a világ vezető zöld jegybankjai közé tartozik. „Mindehhez egyedülálló jogi hátteret nyújt az, hogy a Magyar Országgyűlés 2021. május 28-án úgy döntött, hogy zöld mandátummal egészíti ki az MNB kötelezettségeit.” Kiemelte, hogy a 

a Magyar Nemzeti Banknak támogatnia kell a mindenkori kormány környezeti fenntarthatósággal kapcsolatos munkáját.

***

Nyitókép: Getty Images / Tibor Bognar

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. október 09. 15:02
Már csak az infláció-kezelést kell megtanulni…Bruhaha
Novicsok-5
2023. szeptember 17. 20:52
Aki pedig kritizálni mer, az bolsevik, liberális, hazaáruló, mocsok, szemét, satöbbi.
Novicsok-5
2023. szeptember 17. 20:48
Hát még a forint.
Pelso j.
2023. szeptember 17. 20:25
gyuri, legalább az alapítványok, magántőke alapok rendben, ugye?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!