A Fidesz-szavazók fele nem a Jobbiknál van

2015. április 29. 13:37

A Fidesz-szavazók fele tehát bizonyíthatóan nem a Jobbiknál van, hanem nincs sehol. Pontosabban: távolmaradásával tüntetett a 2014 utáni hatalomgyakorlás ellen.

2015. április 29. 13:37
Bódis András

Ehhez már csak annyi hozzáfűznivalóm van, hogy az elmúlt két időközi parlamenti választás nem éppen arra szolgált bizonyítékul, hogy csapatostul vándorolnának át a Fidesz-szavazók a Jobbikhoz – ez kizárólag Tapolca városára és néhány környékbeli településre volt igaz. Ennek meg alighanem az a magyarázata, hogy az aktív ágyaitól 2012-ben megfosztott tapolcai – de a járás egészét kiszolgáló – kórház témáját annak idején éppen az április 12-i országgyűlési voksolást nyerő Rig Lajoson keresztül karolta fel a Jobbik. A tapolcai járáson túl azonban a Jobbik szinte sehol nem ért el átütő eredményt; sem Ajkán, sem Sümegen és környékén, s pláne nem a veszprémi választókerületben február 22-én. Teljes tévképzet tehát, hogy a kiábrándult fideszesek már a Jobbiknál vannak, így radikális témákat kell bevetni a visszaédesgetésükhöz.

Mindez a számok nyelvén: Veszprémben és a tapolcai körzetben egyaránt 18-19 százalékponttal esett vissza a részvételi arány a tavaly áprilisi adathoz képest (előbbi helyen 64-ről 45 százalékra, utóbbin 60-ról szűk 42-re), továbbá a kormányerők megítélése is majdnem ugyanúgy alakult. Míg egy éve húszezren ikszeltek a Fidesz–KDNP-listára a veszprémi választókerületben (az egyéni jelölt Navracsics Tiborra 22 ezren), ebből idén februárra 11 ezer szavazat maradt. A Tapolca–Ajka–Sümeg háromszögben tavaly 19 ezren támogatták a kormánypárti listát (az azóta elhunyt képviselő, Lasztovicza Jenő ezt hétszáz vokssal alulteljesítette), most csak bő tízezren. Az utóbbi öt hónap időközi választásai, különösen a valódi téttel bíró parlamenti helyosztók tehát azt igazolják, hogy a Fidesz-hívek 45-47 százaléka ellenállóvá vált a kormány hívó szavával szemben – és ezt a trendet Orbán Viktor tapolcai kampányjelenléte sem törte meg.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!