Rendkívüli!

Breaking: meglőtték Robert Ficót

Felháborodtak a szerbek: Trump veje építkezne Belgrádban, de elég rossz helyen

2024. április 29. 10:15

A NATO-által 1999-ben lebombázott negyedben terjeszkedne Jared Kushner. Azonban nem túl jó a szerbiai optikája a dolognak, írja a Politico.

2024. április 29. 10:15

Nyitókép: Andrej Isakovic/AFP

 

Sok szerb számára ez olyan, mintha a tálibok luxuslakásokat akarnának építeni a New York-i ikertornyok helyén.

–így fogadják Belgrád egyes részein a Jared Kushner, Donald Trump volt amerikai elnök veje és Richard Grenell, Trump egyik legfontosabb szövetségese által javasolt újjáépítési projekt hírét.

A terv magában foglalja a lebombázott egykori jugoszláv hadsereg főhadiszállásának lebontását, amelyet eddig nagyrészt beépítetlenül hagytak, mint a Belgrád 1999-es NATO-bombázása során elszenvedett szerb szenvedések nem hivatalos emlékművét. Helyén egy Trump Tower stílusú, luxuslakásokból és irodákból álló magas komplexum épülne.

A javaslat nem kevés felháborodást váltott ki Szerbiában, amely főként az épület történelmi jelentőségére vonatkozott – különösen arra, hogy egy amerikai vállalat (egy lépésre az amerikai elnöktől) átépítené a Washington által vezetett bombázási hadjárat szimbólumát.

Felháborító, hogy a helyszínt, ahol embereket öltek meg és bombáztak le, jacuzzikkal és kaszinókkal teli hellyé alakítják át” - mondta Aleksandar Jovanović Ćuta ellenzéki politikus, aki februárban elsőként hozta nyilvánosságra a tervet vázoló szivárgást. A Jovanovićnak kiszivárgott dokumentumok szerint a tárgyalások legalább 2022 óta folynak. A javasolt üzlet feltételei szerint a szerbiai infrastrukturális minisztérium 99 évre szóló engedélyt adna a Kushner Realty és az Atlantic Incubation Partners, egy Delaware államban tavaly bejegyzett korlátolt felelősségű társaságnak két, a székháznak helyet adó telekre.

Az első kiszivárgást követően Kushner megerősítette a hírt azzal, hogy az X-en megosztotta a fejlesztési tervek digitális kivetítését, amelyek között albániai projektek is szerepelnek.

A köznyelvben a jugoszláv hadsereg főhadiszállásaként vagy Generalštab épületeként ismert belgrádi épület egykor a katonai hírszerzés és a katonai műveletek idegközpontjaként szolgált a Jugoszláv Szocialista Köztársaságban. Sok szerb számára a romjai a NATO bombázás emléke, amelynek során az Egyesült Államok és szövetségesei stratégiai fontosságú katonai és politikai helyszíneket vettek célba Szerbiában, Montenegróban és Koszovóban, hogy megpróbálják megfékezni Slobodan Milošević szerb elnök etnikai tisztogatásait.

A többszintes romhalmaz a város központjában egy kulcsfontosságú útkereszteződésen húzódik. 

Omladozó beton belseje és kusza fémvasai évtizedek óta nagyrészt érintetlenek maradtak, annak ellenére, hogy közvetlenül a szerb kormány székhelyével és a külügyminisztériummal szemben található. A Trump család érdeklődéséről szóló pletykák 2013-ig nyúlnak vissza, amikor Ivica Dačić akkori miniszterelnök azt mondta, hogy a volt amerikai elnök egy luxusszállodát szeretne építeni a helyszínen.

 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizalok-0
2024. április 29. 13:33
Szerbek jobban teszik ha az amerikaiakat egyáltalán nem engedik be. ha egyszer bent vannak, ott gondok lesznek a jogállammal és a CIA elszaporítja a libsiket is.
iSTaR_GoM
2024. április 29. 13:26
Ez az amerikai ötlet sajnos sok sebből vérzik, és a szerbeknek teljesen igazuk van. De azt is talán meg lehetne és kellene érteni, hogy a háborús sebeket egyszer be kell gyógyítani, úgy hogy a halottak iránti tisztelet megmarad. Talán ajtóberúgásnak tűnik az ötlet, ezt másként kellett volna megközelíteni - annál is inkább, mivel Trumphoz nem kötődik a háború.
Mindenhova
2024. április 29. 11:50
Érthető a "hiszti". Jobb ha tudomásul veszik az amcsik, még korai bevonulni Szerbiába. Tetszett volna gyilkolás nélkül megoldani a problémát. (ja, meg nem szándékosan eszkalálni a konfliktust)
letsgobrandon-2
2024. április 29. 11:45
írja a Politico... akik ugyanúgy nem ismerik a szerbeket mint a magyarokat
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!