Első karakter
Közélet
Dübörög az uniós szankciós politika, nyakunkon a háborús infláció és veszélyben a növekedés. Közben pedig brutális erőforrásválság jön, amelynek egyenes következménye, hogy az évtizedek során megszokott jólétünk alapjaiban rendül meg: súlyos hiányok és korlátozásokra készülhetünk.
Fel kell készülnünk: súlyos hiányok, korlátozások lehetnek az élet egyes területein – mondja a Pannon Egyetem rektora. Interjú a válságról és klímakérdésekről, illetve arról, kikerülhető-e az orosz gázfüggőség.
Teljesítményhez és munkaterheléshez kötné az orvosi béremelés harmadik lépcsőjét az egészségügyi államtitkár. Interjú átalakításról, a kórházi adósságokról és várólistákról.
Milyen az alföldi gazdálkodók helyzete, amikor az agrárminiszter szerint az évszázad aszálya sújtja az országot? Ezt jártuk körül a Békés megyei Szarvason.
Külhon
Felix civitas, boldog város, Körös-parti vagy Pece-parti Párizs, Biharország fővárosa, a nyugat kapuja, Nagyvárad él és virul, kisebbségbe sorvadt magyarsága megosztott, de egyelőre élvezi a nemrég beálló, törékeny tűzszünet szerény eredményeit.
Külföld
Ha pusztán jóemberkedésből romba döntik saját gazdaságukat az európai kormányok, az politikai instabilitást fog magával hozni.
Miközben a világ az ukrajnai háborúra figyel, Afrikában az utóbbi évtizedek legsúlyosabb humanitárius katasztrófája van kibontakozóban.
Kalinyingrád, az egykori Königsberg ma orosz terület – messze elszakítva az anyaországtól. A lengyel–litván határon fekvő Suwałki-folyosó kérdése és Kalinyingrád ellátásának konfliktusai a Baltikumban is közelebb hozták a háború rémét.
Precedens
Az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága visszaadta az embereknek a szabályozás jogát az abortusz kérdésében. A fejleményt sokan konzervatív fordulatként aposztrofálják. A tagállamok jelentős része „abortuszmenedékké” alakul át, amelyet elméletileg minden amerikai szabadon felkereshet.
Makronóm
Oroszország ukrajnai inváziója magával hozta az élelmiszerárak dinamikus emelkedését, és a háború elhúzódása további veszélyekkel járhat. A globális élelmezés forog kockán, mivel a harcban álló felek a világ legnagyobb gabonaexportőrei.
Meta
A földi élet rendkívül ellenálló: nem az a veszély, hogy eltűnik, hanem hogy sivárabb és unalmasabb lesz. Ha meg akarjuk őrizni az élet minőségét, a kulcs a biológiai sokféleség védelmezése lesz.
Tarsolylemezekre bukkantak a Buda környéki Pátyon, ami a honfoglaló elit jelenlétét bizonyítja az eddig lelethiányos területen. Az egymás mellett fekvő honfoglalás kori és avar temető lehetőséget teremt a két populáció tudományos összehasonlítására.
Jegyzet
Amire valójában szükségünk van, az az irgalom. Részvétre van szükségünk önmagunk és más létezők iránt.
Mandiner Sport
A magyar férfi-vízilabdaválogatott a csalódást keltő hetedik helyen végzett a hazai rendezésű vizes világbajnokságon, míg lányaink elégedetten állhattak a dobogó második fokára. A két szövetségi kapitány, Märcz Tamás és Bíró Attila értékelt a Mandinernek.
Élet
Hogyan lett egy tiltott, majd tűrt együttesből egy nemzedék életérzésének megfogalmazója és a legvonzóbb koncertzenekar? A Bikini frontemberével beszélgettünk.
Utolsó Figyelmeztetés
„Változik a világ: gyengül, ami erős, / És erős lesz, ami gyenge volt azelőtt” – adta annak idején az öreg Toldi Miklós szájába bölcs gondolatait Arany János. De mit is jelent voltaképpen a világ változása, különösen napjainkban?