Nyílt levél a dékánoknak

2016-07-01 13:42:36

Török Márk
Eduline
Ezért is szeretném javasolni, ne támadjanak minket a sajtóban, ne használjanak fel egzisztenciálisan függő embereket, hogy rossz hírünket keltsék.

„Tisztelt Dékán Asszonyok, Tisztelt Dékán Urak!

Érdeklődéssel olvastam nyílt levelüket, szeretném ha tudnák, ilyen stílusban, Szegeden, az 56-os megtorlások idején méltatták az autonóm hallgatói önkormányzatokat. Különösen megérintett a tisztességre való hivatkozás.

Tisztesség dolgában biztosíthatom Önöket: Nincsenek lovaim, következésképpen zabot sem veszek egyetemi forrásból. Nem járok közpénzen, családostul a moszkvai balettba, de az sem merült fel bennem soha, hogy hivatali beosztottam gyermekének nyelvvizsga nélkül diplomát adjak ki. Nem csaptam be külföldi hallgatók százait azzal, hogy a pótvizsgadíj az SZTE-n 60 000 forint, de politikus barátaim sincsenek, akik törvényt módosítottak nem is oly régen, hogy harmadszor is indulhasson valaki a rektori címért.

Önök joggal hivatkoznak a nagy elődökre, és egyetértek abban is, hogy a sajtótámadások ártanak az egyetem jó hírének. Ezért is szeretném javasolni, ne támadjanak minket a sajtóban, ne használjanak fel egzisztenciálisan függő embereket, hogy rossz hírünket keltsék. Szeretném jelezni, hogy pont a nagy formátumú elődök alakították ki Egyetemünk belső nyilvánosságát, azokat a fórumokat, ahol az ilyen típusú kérdéseket meg lehet beszélni anélkül, hogy szórakoztatnánk vele a a fél országot.

Tisztelt Dékán Asszonyok, Tisztelt Dékán Urak!

Önök kompetens vezetők. Beszélgessenek egyetemi polgárokkal, ismerjék meg mi foglalkoztatja őket. Teremtsék meg az egységes tanulmányi osztályt, segítsenek abban, hogy egységes kollégiumi üzemeltetés jöhessen létre, ne rohadjon a hallgatókra a kollégiumi rendszer. Nyissák meg az egyetemi vezetővé válás lehetőségét a tehetséges fiatal oktatók előtt. Tervezzék meg szakonként, hogy 30 év múlva hova és hogyan szeretnének eljutni az oktatásszervezésben. Ne halmozzanak fel egyik karon se 100 milliós hiányt. Teremtsenek érdemi lehetőséget több ezer egyetemi dolgozónak, hogy ne csak a kiváltságosok juthassanak keresetkiegészítéshez.

Strukturális problémát, döntésképtelenséget ilyen közjátékkal maximum elfedni lehet, de megoldani biztosan nem. Tavaly még az ország második legnépszerűbb egyeteme volt az SZTE, mára a vidék ezüstérmesei vagyunk. Ezek a jövő kihívásai.

Végezetül engedjék meg, hogy tájékoztassam Önöket: a dékánok nem tartoznak sem a hallgatói önkormányzat, sem a hallgatói mozgalom tagjai közé. A hallgatói önkormányzatok támogatták a felsőoktatási törvény módosítását és annak szellemében is fognak eljárni. Szíves megértésüket kérve, szép nyarat kívánva,

Tisztelettel:

Török Márk, elnök”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.