Puskás Ferenc dédunokája és Bozsik Péter együtt ünnepelt

2021. július 25. 00:34

A Budapest Honvéd a Bozsik Aréna avató mérkőzésén 0-0-s döntetlent játszott az Európa Liga-győztes spanyol Villarreal harmadosztályban szereplő B-csapatával.

2021. július 25. 00:34
null
Vámos Tamás
Vámos Tamás

Már a vadonatúj stadion területére lépve ünnepi hangulatban érezhette magát az ember, hiszen például a Legendák sátránál hosszú, kígyózó sor jelezte, mennyien szeretnének a nyolcvanas-kilencvenes évek kispesti csillagaitól, Esterházy Mártontól, Garaba Imrétől, Kovács Kálmántól, Nagy Antaltól, Sallai Sándortól és Pisont Istvántól egy aláírást kérni vagy éppen közös fényképet – újkori nevén selfie-t - készíteni velük.

De majdnem ugyanilyen népszerű volt a klub új kabalája, Leó, a hatalmas oroszlán is, aki főleg a gyerekek fantáziáját mozgatta meg, no, nem feltétlen a hattonnás szobor, hanem az „élő”, hatalmas plüssállat is, amely a mérkőzés előtt, alatt és után is az egyik főszereplő volt.

Az arénában már órákkal a mérkőzés kezdete előtt ünnepi volt a hangulat,

amely a tetőfokára hágott, amikor az NB I legrutinosabb játékvezetője, Solymosi Péter kezdő sípszava előtt az egykoron a Kispestben, majd a Bp. Honvédban Puskás Ferenccel és a névadó Bozsik Józseffel is együtt futballozó, legidősebb kispesti labdarúgó, a 91 éves Bárfy Antal (a klub színeiben 30 bajnokin 14-szer volt eredményes!) a könnyeivel küszködve - Mendelényi Dániel társtulajdonos és Bozsik József fia, az ugyancsak elérzékenyülő Péter társaságában - átvágta a nemzeti színű szalagot, és ezzel hivatalosan is átadták a vadonatúj Bozsik Arénát.

Azt másfél nappal a gálamérkőzés előtt tudtuk meg, hogy két játékosa koronavírusos megbetegedése miatt a Villarreal először lemondta az összes közeljövőbeli edzőmérkőzését (a Budapest Honvédon kívül az ukrán Dinamo Kijevvel és a német Hertha BSC-vel is játszottak volna), de a bravúros szervezőmunkának köszönhetően az Európa Liga 2021. évi győztesének legalább a spanyol harmadosztályban szereplő együttese el tudott utazni Budapestre.

S ha már ünnepi mérkőzés, a kezdőrúgás se legyen akármilyen: a kispesti futball történelmi eseményére ugyanis Budapestre érkezett Puskás Ferenc gyönyörű dédunokája, Ane de Juan Damborena,

aki természetesen Bozsik Péterrel együtt végezte el a mérkőzés kezdőrúgását.

Hozzátesszük: egy olyan labdával, amelyet a Magyar Honvédség hathatós közreműködésével egy ejtőernyős hozta – éppen a kezdőkörben landolva.  

S az ünnepi pillanatoknak ezzel még korántsem volt vége: a Budapest Honvédot ugyanis Djordje Kamber csapatkapitány vezette fel, mint ahogy az elmúlt hat évben rengeteg alkalommal. Csak hogy a bosnyák származású futballistának e meccs volt a hivatalos búcsúztatója, nem véletlen, hogy egy 243-as számmal ellátott mezt kapott – ugyanis ennyi bajnokin lépett pályára a Budapest Honvédban.

A hangulat akkor hágott ismét a tetőfokára, amikor Kamber helyett Zsótér lépett pályára, természetesen azért, mert nem csak a játékostársak, nem csak Horváth Ferenc vezetőedző, hanem a közönség is hosszú percekig ünnepelte a jövőben a klub NB III-ban csapatában játékosedzőként tevékenykedő legendát.

A mérkőzésről csak annyit: sportszerű légkörben zajlott, bár Mohamed Mezghrani, a hazaiak algériai idegenlégiósa csupán Solymosi játékvezető jóindulatának köszönhette, hogy a 32. percben a pályán maradhatott, hiszen hiába követett el egy percen belül két sárga lapot érő megmozdulást, a rutinos bíró – mosolyogva – csak az elsőért figyelmeztette. Nyilván úgy gondolta a spori is: minek elrontani az ünnepi hangulatot?

A félidő vége felé az egyik oldalon lévő világítótestekkel akadt némi probléma (kialudtak…), de aztán helyre állt a rend – ugyan melyik új otthonban nem találkozunk kisebb-nagyobb problémákkal?

A szünetig azt állapíthattuk meg: Nagy Dominik és Bőle Lukács rendkívül agilis, Zsótér Donát remek labdákat osztogat, valamint hogy mindkét kapus, Szappanos Péter és a Vilarreal dallamos nevű hálóőre, Fernando Duran is rendkívül magabiztos.

A helyzet a második részben sem sokat változott: hiába cserélődött ki mindkét oldalon a fél csapat, a Honvéd vadonatúj spanyolja, Nono sem tudott betalálni a honfitársainak, míg a másik oldalon Lozano hatalmas lövését védte bravúrral a kispestiek Mezőkövesdről érkező kapusa.

Persze, szép lett volna a végére egy Honvéd-találat,

de így sem akármilyen ünnep kerekedett a gálamérkőzésből.

A találkozó végén a búcsúzó Djordje Kamber a könnyeivel küszködve mesélte, hogy amíg él, nem felejti el a kispesti éveket, és örökké hálás lesz a klubnak, hogy a vadonatúj Bozsik Arénában egy jó nevű ellenfél ellen búcsúzhatott.

„Most lezárult a pályafutásom egy része, de ez egyben egy új fejezet, egy új könyv kezdetét is jelenti – jelentette ki a magyar állampolgársággal is rendelkező sportember.

Horváth Ferenc vezetőedző szerint a játékosai kicsit túlizgulták a mérkőzést, ez volt az oka, hogy kissé türelmetlenül és nem a kellő ritmusban játszottak.

„De sebaj! Egy hét múlva, a Debrecen ellen kell már igazán élesnek lennünk!”

A gálamérkőzés tehát – ha nagy nehezen is – de létrejött, a gólokkal még adósak maradtak a kispesti játékosok, de azzal minden résztvevő egyetértett, hogy

jogos volt az ünnep, hiszen a Budapest Honvéd – hazaérkezett…

Nyitó kép: Megelevenedett a történelem Kispesten: Puskás passzol Bozsiknak Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI  

Kapcsolódó cikkek

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
McEmese
2021. július 30. 09:00
A spanyol Villarreal harmadosztályban szereplő B-csapatával... Puskás Öcsi forog a sírjában.
NeMá
2021. július 27. 08:05
Na az öreg otthon is remekelt :)
jetinyugger
2021. július 27. 08:05
Puskás Ferenc egy nagy magyar antipéldakép. Elárulta hazáját, egy darab kölyke volt, az unokái már egy szót sem beszélnek magyarul. Egy ilyen rossz magyart tartunk itthon példaképnek.
Laci81
2021. július 27. 02:51
Fiam.1 nem árulte el a hazáját.2 Ők már nem Magyarországon születtek akkor milyen nyelven kellene beszélniük?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik