Az innováció a mindennapok része lett az egyetemeken

2021. június 30. 13:33

Az innováció beépült a mindennapokba az egyetemeken – mondta Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) online Innovációs Napján szerdán.

2021. június 30. 13:33
null

Hangsúlyozta: a digitális átalakulás korszakában a tudás átadás felértékelődő forrását azok a hálózatos rendszerek képviselik, amelyek az információáramlás eddig nem látott léptékeit teszik lehetővé. A terület dinamikus fejlődésében rejlő potenciál kiaknázása a nemzetközi innovációs környezetből adódóan napjainkra létfontosságúvá vált. Ezért a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH), valamint az ITM olyan kutatóközpontok létrehozását támogatja, amelyek kiemelkedő tudományos csomópontokká válva a nemzetgazdaság számára kiemelt területen fejtik ki hatásukat – mondta.

Az ITM és az NKFIH olyan műhelyek létrehozásán munkálkodik, amelyek a magyar adottságokat figyelembe véve sikeres válaszokat adnak a hazai és a globális kihívásokra.

Az ország lehetőségei és adottságai megvannak

ennek a teljesítéséhez – húzta alá. Az egyes szakterületen elérhető legjobb kompetenciákat és erőforrásokat egyesíteni kell, és ezzel világszinten kiemelkedő tudományos központok jöhetnek létre.

Kitért arra, hogy azoknak a kompetenciáknak a továbbfejlesztésére kell helyezni a hangsúlyt, amelyek releváns globális problémákra adhatnak nemzetközi szinten is érvényes válaszokat. Mindeközben folyamatosan törekedni kell arra, hogy az itt „megtermelt” tudás és a kiváló kutatási eredmények társadalmi, gazdasági és környezeti hasznosítása is megtörténjen.

Felidézte: a 2020-ban elindított Nemzeti laboratóriumi program olyan tudásközpontok létrehozását tűzte ki célul, amelyek zászlóshajói a hazai tudományosságnak. Ezeket az intézményeket minden rendelkezésre álló forrással támogatják. Tavaly óta már több mint 14 milliárd forintot fordítottak a nemzeti laboratóriumok elindítására, amely intézmények a felfedező és kísérleti kutatásoknak új, nemzetközi szinten is versenyképes dimenzióját nyitják meg – közölte. Együttműködéseken alapuló, dinamikus színteret biztosítanak a kutatási eredmények hasznosítására olyan témákban, mint az ipar és digitalizáció, az egészség, valamint a biztonságos társadalom és környezet. A kulcsterületeken eddig 18 nemzeti laboratórium kezdte meg a működését az ország különböző pontjain – mondta az államtitkár.

Az ELTE rendezvényén bemutatkoztak az elmúlt év legkiemelkedőbb kutatói és hallgatói eredményei, és a Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik