Németország ellehetetlenítené, hogy külföldiek szerezzék meg a német cégeket, mert ez veszélyes lehet a közbiztonságra is

2020. április 09. 09:19

Elfogadta és a törvényhozás elé terjesztette szerdán a német szövetségi kormány a stratégiai fontosságúnak ítélt hazai vállalatok külföldi tulajdonba kerülésének korlátozásáról szóló javaslatát. Németország mindent megtesz, hogy nemzeti tulajdonban tartsa vállalatait és a jövő technológiáit.

2020. április 09. 09:19
null

A kormány javaslatára a törvényhozás várhatóan megszigorítja az Európai Unión (EU), illetve  az Európai Szabadkereskedelmi Társuláson (EFTA) kívüli befektetők tulajdonszerzésére vonatkozó bejelentési kötelezettséget, és kiterjeszti az úgynevezett szektorspecifikus vizsgálat hatókörét, így az eddiginél több gazdasági tevékenységnél vizsgálják majd, hogy a tulajdonszerzés érintheti-e a közrendet, a közbiztonságot és a nemzeti érdekeket, amire hivatkozva a kormány megtilthatja az ügyletet.

A vizsgálat megindításának eddigi feltétele az volt, hogy a tervezett ügylet tényleges és súlyos fenyegetést jelenthet a közrendre, a közbiztonságra és a nemzeti érdek érvényesülésére. Ezt egy jóval általánosabb feltétellel helyettesítik, így már akkor is elindíthatják a vizsgálatot, ha a külföldi tulajdonos megjelenése az adott vállalatban várhatóan befolyásolja Németország rendjét vagy érdekeit.

A legutóbb 2018-ban szigorított szabályozás alapján az úgynevezett kritikus infrastruktúra területén, például az energiaellátás és az informatikai biztonság területén, előre be kell jelenteni azokat az ügyleteket, amelyekkel legkevesebb 25 százalékos tulajdonrész EU-n vagy EFTA-n kívüli vásárlóhoz kerülhet, és meg kell szerezni a kormány engedélyét. Az új javaslat szerint ezt a határértéket 10 százalékra csökkentik.

Tovább növeli a külföldi befolyásszerzési törekvések elhárítására szolgáló mozgásteret, hogy az úgynevezett kulcsfontosságú technológiák területére is kiterjesztik az engedélyeztetési kötelezettséget. Így a mesterséges intelligencia, a robotika, a félvezetőgyártás, a biotechnológia és a kvantumtechnológia piacán tevékenykedő cégek esetében is korlátozhatják a külföldi tulajdonszerzést.

Az ügy azóta kiemelt téma a német politikában, hogy 2016-ban kínai tulajdonoshoz került a Kuka nevű robotikai cég, amely a legsikeresebb német vállalkozások között van a digitális technológiák területén.

A koronavírus-járvány megmutatja, hogy saját tudásra és képességekre, önálló kompetenciákra és technológiákra van szükség Németországban és Európában bizonyos területeken a biztonsági érdekek jobb védelméhez, emelte ki a kormányülés után tett nyilatkozatában Peter Altmaier gazdasági miniszter.

Megoldást kell találni arra, hogy miként erősítsék és őrizzék meg Németországban és az egész EU-ban a gyógyszerek, orvosi eszközök és védőfelszerelések gyártását, tette hozzá a miniszter.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2020. július 13. 16:54
Kötelezettségszegési eljárást és a hetes cikkelyt is meglebegtetni! DIKTATÚRA! Hol itt a mindenható szabad piac?
Nehidd El
2020. április 27. 13:54
És az olyan európai értékek, mint a tőke szabad áramlása, legalább az Unión belül? Aggódó aláírásgyűjtést, meg 7-es cikkelyt nekik.
bertrand
2020. április 17. 19:52
A németek kezdenek észhez térni, úgy tűnik. Csak másolni kellene őket, ha nem akarjuk, hogy a kínaiak Európát is felvásárolják..
gxcapril
2020. április 17. 19:51
Ha a kormánynak esze van, akkor gyorsan másoljuk mi is a törvényt, és fogadjunk el szó szerint.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik