Belgium behúzta a kéziféket a European Green Deal ügyében

2020. április 09. 16:50

Flandria nem támogatja az európai zöld megállapodást (European Green Deal). Ha a belga régiók között nincs konszenzus, egységes belga álláspont sem jöhet létre az ügy kapcsán, márpedig a zöld megállapodás elfogadásához az összes tagállam egyetértése szükséges.

2020. április 09. 16:50
null

A három belga régió – Vallónia, Brüsszel és Flandria – közül utóbbi (egyúttal a legnépesebb és legnagyobb gazdasági súllyal bíró térség) nem támogatja az Európai Bizottság zászlóshajó-projektjének számító európai zöld megállapodást; tekintettel arra, hogy Belgium szövetségi állam, ahhoz, hogy egységes pozitív belga álláspont születhessen a zöld megállapodásról, a régiók támogatása elengedhetetlen. Belga támogatás hiányában pedig az európai zöld megállapodás sem jöhet létre azért, mert ehhez pedig valamennyi uniós tagállam hozzájárulása szükséges.

A „European Green Deal” néven is ismert projekt lényegében egyfajta „ütemtervként” is felfogható, amelynek végcélja az Európai Unió zöld átállása, magyarán karbonsemlegessé tétele. A flamand kritika ezzel kapcsolatban, hogy a megállapodás a rövidtávú megoldások bűvkörében mozog, miközben Európát valójában évtizedekre a fosszilis energiahordozókhoz láncolja.

„A koronavírus-járvány kapcsán kialakult válság arra is rámutat, hogy az európai zöld megállapodásnak nyitnia kell a lokalizmus irányába, hogy a jövőbeli válságok megoldása a jobb alkalmazkodóképességű helyi szintről induljon” – kommentálták kollégái a flamand klímaminiszter szerda esti bejelentését, aki a European Green Deal-t „gonosz megállapodásnak” nevezte. 

„Ha Frans Timmermans szeretne Flandria 2030-as klímacéljain változtatni, szabad választások alkalmával tegye próbára programját” – közölte a miniszterasszony, utalva arra, hogy Timmermans felel jelenleg az Európai Bizottságban az uniós klímastratégiáért. A miniszter hozzátette: jelenleg nem Timmermans feladata, hogy feleljen a nép irányába, akiknek a pénzügyi terheit a program jelenleg nem veszi figyelembe. – áll a The Brussels Times tudósításában.

Nem ez az első eset, hogy a belga régiók között megosztottság alakul ki egy-egy EU-s zászlóshajó-projekt kapcsán. A régiók között rendszeresen feszültséget szít az EU-s pénzek elosztási mechanizmusa: Vallónia például jóval magasabb munkaerőhiánnyal küzd, mind Flandria, miközben az egy főre jutó GDP-je is kisebb. Ezekre az tényezőkre is tekintettel, a „zászlóshajó-projektek” pénzeinek nagy része – ilyen például a zöld megállapodás kapcsán folyósítandó összeg – Vallóniát illeti, miközben Flandria mindössze ennek töredékét kapja – nagyságrendekkel alig magasabb összeget, mint Belgium legkisebb régiója, Brüsszel. 

Ez annak tükrében különösen kellemetlen Flandria számára, hogy a koronavírus-járvány Vallóniánál sokkal keményebben sújtja a régiót, a mechanizmus miatti támogatások azonban Flandriát elkerülve az ország déli részei felé vándorolnak. Belgium legjobban teljesítő régiójának vezetőjeként Jan Jambon úgy kommentálta az esetet, hogy „Európa elosztási mechanizmusai megint a jó tanulót büntetik”.
 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
my fair lédig
2021. április 08. 09:30
Ja. Sőt a németek lehet, hogy hazatelepítik az eddig külföldre kiszervezett autóipari kapacitásaikat. Annak hogy örülnél !
toef36
2020. április 21. 22:34
Most a "Red Deal" következik? Vagy a "Bad Deal"?
Salamander
2020. április 21. 22:34
És ez? "Japán kormánya 220 milliárd jent különített el arra a célra, hogy Kínából hazaköltöztesse az összes olyan vállalatának termelését, mely nem kínai piacra termel". Érdekes, a pandémia úgy látszik szembejött karöltve a valósággal - amit a diplomás kommunisták egyszerűen nem ismernek...
Pesti Kornél
2020. április 21. 00:03
Itt már csak a sámfaarcú Gréta segíthet . Vagy a piócás ember.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik