Az Oxford Economics kutatói az elmúlt 50 évben sem találtak olyan mértékű globális visszaesést, mint ami idén jöhet

2020. április 09. 09:09

Londoni pénzügyi elemzők számításai szerint példátlan ütemben romlottak az év eleje óta a világgazdaság növekedési kilátásai az új koronavírus okozta világjárvány megfékezését célzó korlátozások miatt.

2020. április 09. 09:09
null

Az egyik legnagyobb londoni gazdaságelemző műhely, az Oxford Economics szerdán bemutatott prognózisában közölte: 6-12 hét közötti időtartamú korlátozásokat feltételező alapeseti modellszámításai is azt mutatják, hogy a globális hazai össztermék (GDP) az idén 2,8 százalékkal csökken.

A ház kiemelte, hogy az elmúlt három hónapban példátlan mértékben, több mint 5 százalékponttal rontotta az idei világgazdasági növekedésre szóló előrejelzését.

Az Oxford Economics londoni elemzői szerint ráadásul az új alapeseti prognózist is jelentős lefelé ható kockázatok terhelik, ezért indokolttá vált egy borúlátó előrejelzési forgatókönyv-változat kidolgozása.

E változat azt feltételezi, hogy mindegyik ország szigorú korlátozásokat vezet be, és ezek átnyúlnak a harmadik negyedévre.

A ház közölte: saját globális szimulációs számítási modellje, az Oxford Economics Global Economic Model arra vall, hogy ebben az esetben 8 százalék körüli világgazdasági szintű GDP-zuhanással kellene számolni az idén.

Ez a forgatókönyv-modell olyan szinkronizált globális depressziót mutat, amilyenre az elmúlt 50 év összehasonlítható adathalmazában nem található példa, áll az Oxford Economics szerdai tanulmányában.

A cég számítási módszertana alapján e forgatókönyv-változat megvalósulása esetén a globális recesszió az idei harmadik negyedévben érné el mélypontját, amikor a világgazdasági szintű hazai össztermék 12,5 százalékkal zuhanna éves összevetésben.

Az Oxford Economics szerint ebben az esetben a világgazdaság csak 2022 elején érné el ismét tavalyi bruttó kibocsátási értékét.

Az idei mély globális recessziót más nagy londoni házak is jósolják.

A Fitch Ratings hitelminősítő friss előrejelzésében közölte: alapeseti várakozása az, hogy a világgazdasági szintű GDP-érték 2020 egészében 1,9 százalékkal csökken.

A Fitch a globális átlagon belül az amerikai gazdaságban 3,3 százalékos, az euróövezetben 4,2 százalékos, Nagy-Britanniában 3,9 százalékos GDP-zuhanást valószínűsít az idén.

A hitelminősítő szerint a globális recesszió a kínai gazdaság kilábalásának ütemét is erőteljesen fékezi: a Fitch alapeseti prognózisa arra vall, hogy a kínai hazai össztermék növekedése az idén nem éri el a 2 százalékot.

A Bank of America pénzügyi szolgáltató csoport kutatási részlege (BofA Global Research) Londonban bemutatott, régiókra lebontott előrejelzési csokrában közölte: az általa eddig várt 0,3 százalékos növekedésről meredek negatív korrekcióval 2,7 százalékos visszaesésre módosította a világgazdaság idei egész évi teljesítményére szóló prognózisát.

A cég Kínában az általa eddig várt 1,5 százalék helyett most már alig 1,2 százalékos növekedéssel számol 2020 egészére, az euróövezetben pedig súlyos, 7,6 százalékos idei GDP-zuhanást valószínűsít.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nick89
2020. április 14. 18:37
Kína háborújában amelyik politikusunk a kínaiak valagát nyalja, az hazaáruló.
EMM195
2020. április 12. 20:02
"Az Oxford Economics kutatói az elmúlt 50 évben sem találtak olyan mértékű globális visszaesést, mint ami idén jöhet" Ugyan már. Én pl. az emberi értelemben olyan globális visszaesést látok a XX. századtól kezdve, amihez képest minden más kismiska.
Aerion
2020. április 11. 11:22
Arra kell odafigyelni, hogy gazdasági és politikai értelemben ki lesz ennek az egésznek a nyertese. Aki nyertes lesz, az elég valószínűvé teszi, hogy érdeke is fűződött ehhez az egészhez.
egyvilág
2020. április 10. 18:59
Válságügyi gyorstalpaló: https://egyvilag.hu/temakep/099.shtml
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik