Volt bizottsági elnök: Már a nemzeti gazdaságot védő államosítás sem tűnik szitokszónak

2020. április 07. 10:23

Az új koronavírus-fertőzés teremtette vészhelyzet sem lesz elegendő az Európai Unió felébresztésére, és minőségi előrelépés helyett Brüsszel továbbra is a "túlélésre fog játszani" Romano Prodi korábbi olasz kormányfő, az Európai Bizottság volt elnöke szerint.

2020. április 07. 10:23
null

A  nemzetközi sajtó képviselőinek adott hétfői nyilatkozatában Romano Prodi úgy vélte, a járvány nem vezet az unió feloszlásához. „Ez a veszély nem fenyeget, de a járványhelyzet máris képes volt annyira legyengíteni az EU-t, hogy ezt követően nem fog egészségesen újralendülni, hanem

 – jelentette ki a Bizottság 1996 és 2004 közötti elnöke.

Kijelentette, a tagállamoknak azonban tudomásul kell venniük, hogy „vagy közös Európaként folytatjuk, vagy az EU története véget ért.”

Romano Prodi szerint az új koronavírus-járvány európai terjedésének kezdete óta az EU nem tudott egységes üzenetet megfogalmazni sem a fertőzéssel szembeni intézkedések, sem a víruskutatás terén. Hogyan tudnánk közös európai külpolitikát folytatni, közös főszerepet vállalni a nemzetközi politikában, ha

még járványhelyzetben sem tudunk közösen lépni

– vetette fel a korábbi kétszeres olasz miniszterelnök.  

Hangsúlyozta, az EU-nak nagyon gyorsan fel kell ébrednie, különben a „zuhanás akkora lesz, hogy a források nem lesznek elegendőek.”

Romano Prodi kizárta a kétsebességes Európa lehetőségét, hangoztatva, hogy a kontinens – mint fogalmazott –  „latin”,  vagyis déli térségeinek esetleges leválasztásával, maga Európa szűnne meg.

Franciaországgal kapcsolatban megjegyezte, hogy Párizs nem élt a Brexit kínálta lehetőséggel, pedig rendkívüli szerepet vállalhatott volna az EU vezetésében. „Franciaország azonban nem tudott elszakadni Németországtól” – vélte Prodi.

A járvány egyetlen pozitívumának nevezte, hogy

felértékelődött az államok szerepe.

A világ hirtelen megváltozott, már a nemzeti gazdaságot védő államosítás sem tűnik szitokszónak” – mondta Romano Prodi. Elítélte, hogy vannak, akik valamiféle hátsó szándékot tételeznek fel, amikor Oroszország segítséget nyújt több országnak, köztük Olaszországnak. A szolidaritást nem lehet félreértelmezni – vélekedett Prodi

Egy kérdésre válaszolva egyetértett azzal, hogy a járványhelyzet az Európa-barát erőket gyengítheti a Brüsszel-ellenes hangok javára.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2020. április 08. 01:55
Na és azt honnan lehet tudni, hogy a nemzeti gazdaságot védik és nem a népgazdaságot?
my fair lédig
2020. április 07. 16:24
Hurrá ! Akkor kezdő lépésként államosítsuk "Mészáros Lőrinc" vagyonát !
zakar zoltán béla
2020. április 07. 14:21
ARANYOS EMBER! Mióta vallja ezt?!
pollip
2020. április 07. 14:10
Nem ér véget az EU története. Legfeljebb kettő lesz... A nyeu-i és a keu-i.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik