Magyar felsőbboktatás

2018. március 19. 8:07

Németh László
Napi Maxima
Az önismeret és világnézet szakjai azonban nem közömbösek.

Napi Maxima – Szalai Zoltán rovata

„Az önismeret és világnézet szakjai azonban nem közömbösek. Itt nem lehet tűrni, hogy egy idegen líra – akármilyen tudományos mezben is – javainkból és gondolkozásunkból öntudatosan vagy öntudatlanul kiforgasson.”

Németh László: Magyar felsőbboktatás. In: uö.: Két kultúra között. Művelődéspolitikai írások. Budapest: Nap Kiadó, 2015, p. 113.

 

Németh László (1901-1975) magyar író, drámaíró, fogorvos, gimnáziumi tanár. A huszadik század legjelentősebb magyar irodalmi és szellemi vonulatának a „harmadik útnak” vezéralakja. Hogy mi a harmadik út? Azt 1943-ban még a Püski Sándor féle szárszói találkozón következőképpen válaszolta meg Erdei Ferenc kérdésére: „Tegyük fel, hogy van Új-Guineában egy párt, amely azt vallja, hogy Új-Guineának az angolokénak kell lenni. A másik szerint Új-Guinea csak a hollandok alatt lehet boldog. S most föláll valaki, s azt kérdezi: Nem lehetne Új-Guinea az itt lakó pápuáké? Hát ez a harmadik oldal.”

 

------------------------

Az Ön maximája is megjelenhet a Mandineren. Ehhez nem kell mást tennie, mint a maxima@mandiner.hu címre elküldi kedvenc maximáját, annak pontos fellelhetőségi helyét és egy rövid leírást a maxima szerzőjéről. A maxima közléséről és a végleges kísérőszövegről a rovat vezetője Szalai Zoltán dönt, a beküldő nevét a szöveg végén minden esetben feltüntetjük.

Összesen 34 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

(Offtopik) Quip, ex- Counter!
Nem tudom kik és miért távolították el a TE "Counter" néven régesrég futó nickedet, illetve azt nem láttam volt -e valami extra amiért betelhetett volna náluk a pohár.

Tudod, csak azért is eggyel jobban meglepődtem kicsit mert a "Counter" nicked eltűnésével tán teljesen egyidőben kommenteltem egyet a szintúgy régesrégi nick "Oblomov"-nak
az "Egy leadott szavazat értéke" topikban
http://mandiner.hu/cikk/201803..

és nemsokkal később az ő nickje is eltűntetésre került.

Te aki Counter vagy miért nem hadakozol számokkal az eltűntetés ellen mint egy vakhangya aki sorszámot ír: Lehetnél Counter02(reborn), vagy efféle.

Pontosan. Nagyon szerettem pl. a Berzsenyiről írt esszéit. Szerintem nagy koponya volt.

"miféle visszhangbuborék megépítése a feladat?"

Outsider vagyok de
OHH te jámbor ex-Counter, mit hiszel te ezzel a kérdéseddel?

-A visszhangbuborék reprezentativitásába torzítólag nyomult bele sok-sok visszhangbuboréképítési tudatossággal maximálisan jellemezhető Counter komment is. TE MAESTRO!

Ja igen és még az előbbihez: Tán egy nap különbséggel , korábban TaTa86-ot is az archiregnum.blog.hu blogról.

Részigazság hogy "nem fogja föl cselekedetei hatását".

Le-Maestró-ztam ex-Countert, MERT NEM lehet nagyon buta aki az ő kommentmúltjával a (moderációs események nyomán különösképpen) visszhangbuborék építési-átstrukturálási hipotéziseiről kezdeményez - habár mégoly esélytelenül - polémiát.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában