Újabb rekord

Rekordszinten az euróövezeti feldolgozóipar

2018. január 2. 15:32
Az IHS Markit gazdaságkutató intézet felméréseinek két évtizedes történetében a legmagasabb szintet érte el decemberben az európai feldolgozóipar teljesítményét tükröző BMI mutató. A magyar feldolgozóipar is tartja a lépést.

Decemberben az euróövezetben az előzetessel megegyező 60,6 pontra emelkedett az feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) végleges értéke az előző havi 60,1 pontról. A feldolgozóipari BMI decemberi értéke a legmagasabb a felmérések 1997 közepi kezdete óta. 

Az euróövezeti tagországok többségében is rekordot, vagy rekordközeli értéket ért el decemberben a feldolgozóipari BMI: Ausztriában 64,3 pontos rekordot, Németországban 63,3 pontos rekordot, Hollandiában 62,2 pontot, alacsonyabbat az előző két havinál, Írországban 59,1 pontos rekordot, Franciaországban 58,8 pontot, ami 207 havi csúcs, Olaszországban az előző három havinál alacsonyabb 57,4 pontot, Spanyolországban 55,8 pontot, ami két havi mélypont, Görögországban pedig 114 hónapja a legmagasabb 53,1 pontot. A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.

„Decemberben tovább gyorsult az euróövezeti feldolgozóipar teljesítményének növekedési üteme és ezzel a felmérések kezdete óta a legsikeresebb évet zárhattuk, megalapozva egy újabb jó év kezdetét” – foglalta össze a decemberi felmérés megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza. „A legbiztatóbb jel az olyan tőkejavak, mint a gyárak és berendezések termelésének növekedése. A beruházások növekedése a termelékenység és a nyereségesség javulását vonja maga után, ami nagyban hozzájárul a fellendülés fenntarthatóvá tételéhez” – tette hozzá. 

A szakember rámutatott, hogy a 2017-es átlagos feldolgozóipari BMI a legmagasabb lett a felmérés két évtizedes történetében. Ezzel párhuzamosan számos intézmény, közöttük az Európai Központi Bank (EKB) is felfelé módosította idei gazdasági növekedési előrejelzését az euróövezetre. Az egyetlen „hiányosság” az inflációs céltól elmaradó mértéke, a beszállítói láncokban az év folyamán tapasztalt fennakadások azonban arra utalnak, hogy az árak meghatározása a vevőktől lassan az eladók kezébe kerül át.

Az eurózóna-eufóriával a magyar feldolgozóipar is lépést tart, hiszen hazánkban a beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított 2017. decemberi értéke 60,0 pont volt, 1,2 ponttal magasabb a novemberinél. A korábbi decemberi értékekkel összevetve a legmagasabb 1995 óta, meghaladja a hosszú távú decemberi átlagot (52,1) és az elmúlt három év átlagát is (52,0) – közölte kedden a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

(MTI nyomán)

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés