Összeesküvés- vagy hálózatelmélet? Így uralják a pénzügyi elitek és hálózataik a világot

2017. szeptember 25. 12:37

Sandra Navidi
ineteconomics.org
Sandra Navidi szerint a világot az elitek pénzügyi hálózatai uralják. Hatalmuk forrása a kapcsolatépítés és az, hogy e kapcsolatokból miként lehet tőkét kovácsolni – illetve hogyan lehet a hálózatok csomópontjaivá válni.

A globális hatalmi elit hálózatait deríti fel Sandra Navidi, az iráni származású jogász-közgazdász, aki a BeyondGlobal tanácsadócég alapítója. Navidi úgy véli, hogy a világot az elitek pénzügyi hálózatai uralják. Hatalmuk forrása a kapcsolatépítés és a tudás, hogy ezekből miként lehet tőkét kovácsolni – noha mindezt a tudomány még kevésbé értette meg. Ez a hipotézise Navidi új könyvének, amelyben úgynevezett superhub-nak, a legfőbb központoknak nevezi azokat az embereket, akik a legtöbb kapcsolattal és legnagyobb befolyással rendelkeznek kiterjedt hálózatukon belül. Ezek az emberek globális pénzügyi hatalmi hálózatokat igyekeznek létrehozni, amelyeknek ők állnak a középpontjában. Mindehhez nem csupán formális képzettségre, hanem magas szintű érzelmi intelligenciára is szükségük van.

A hálózatok e legfőbb középpontjai pénzügyi, politikai és vállalati szférákat is felhasználnak hatalmuk kiteljesítésére, de a jótékonysági és kulturális területeken is aktívak. Legfőbb előnyük másokhoz képest a kapcsolatépítés képessége. De ne gondoljuk, hogy csak erősségeik vannak: öncélú elszigetelődésük például elveti az ellenük indított populista lázadások magját. 

***

Ne maradjon le a gazdasági vitákról, véleményekről és elemzéseinkről! Kedvelje a Makronóm Facebook-oldalát ide kattintva

 

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egyetértek Sandra Navidival. A tevékenységem során a gyakorlatban is tapasztaltam.

Igaz amikor azt mondja: "Hatalmuk forrása a kapcsolatépítés és a tudás, hogy ezekből miként lehet tőkét kovácsolni."

Soros György is ennek figyelembevételével munkálkodik. Erről már többször részletesebben írtam.

Amiről Sandra Navidi ír semmi köze az összeesküvés elmélethez. Amióta ember létezik a földön tudott, hogy a tudás, az információ hatalom és a hatalom pénzre váltható.
Ez alól kivételt képeznek a tollatlan madarak, akik eltévednek a rengetegben, mint ahogy ezt teszi Ábel..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés