Atomvékony félvezető elektronikus készülékekhez

2017. március 3. 14:30
A grafénnál is ígéretesebb különleges anyagot fejlesztettek német kutatók. Ha beválik, forradalmasíthatja az elektronikát.

A Bayreuth Egyetem kutatói által előállított hatszögű bór-szén-nitrogén, az elektronikát potenciálisan forradalmasító kétdimenziós új anyag félvezető tulajdonságai miatt jobban passzolhat high-tech alkalmazásokhoz, mint a hagyományos anyagok vagy a grafén.

„Fejlesztésünk kiindulási pont lehet a mostani elektronikus alkatrészeknél sokkal kisebb és rugalmasabb újgenerációs elektronikus tranzisztorokhoz, áramkörökhöz és szenzorokhoz” – jelentette ki Axel Enders bayreuthi professzor.

A grafén ugyan kivételesen szilárd, remekül vezeti a hőt és az elektromosságot, az elektronok bármilyen elektromos feszültségen való akadálytalanul áramlása viszont azt jelenti, hogy nincsenek meghatározott „on” és „off” állapotok. A német kutatók egyedi szénatomok anyagon belüli bórral és nitrogénnal történő helyettesítésével próbálták megoldani a problémát. Így tudtak félvezető tulajdonságokkal rendelkező kétdimenziós rácsot létrehozni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában