Nincs meg a levél

Az ügyészség nem kapta meg Kubatovtól Vizoviczki levelét

2016. augusztus 16. 9:54

Írta: Bakó Beáta
Nem került az ügyészség birtokába Vizoviczki László Kubatov Gábornak írt levele, amit a Fidesz pártigazgatója állítása szerint átadott a bűnüldöző hatóságoknak – derül ki a legfőbb ügyész MSZP-s képviselők kérdésére adott írásos válaszából. Polt azt is közölte, hogy nem érte meg „vádalkut” kötni Vizoviczkival a politikusokról szóló információiért cserébe.

Most akkor megvan Vizoviczki Kubatovnak írt levele vagy nincs?

Bár Kubatov Gábor korábban azt nyilatkozta, hogy átadta a bűnüldöző szerveknek azt a levelet, amit Vizoviczki László írt neki, az érdekes módon még sincs az ügyészség birtokában – derült ki Polt Péter legfőbb ügyész válaszából, amit Molnár Zsolt és Bárándy Gergely szocialista képviselők írásbeli kérdésére adott.

Mint Polt kifejtette: nyolc oldal terjedelemben foglaltak le levéltöredékeket Vizoviczki László Kubatovhoz írt leveléből, azonban „nem állapítható meg, hogy a bűnjelként lefoglalt irat megegyezik-e azzal a levéllel amelyről Kubatov Gábor (...) azt nyilatkozta, hogy átadta a bűnüldözési szerveknek, mivel az nem került a Központi Nyomozó Főügyészség birtokába”. Staudt Gábor jobbikos képviselő ugyanerre vonatkozó kérdésére Polt még azt is hozzátette, hogy az ügyészségnek nincsenek információi a levél sorsáról.

Ügyészség: Nem mi kevertük el a levelet!

A rejtélyes ellentmondással kapcsolatban megkérdeztük az ügyészségtől, hogy ez azt jelenti-e, hogy Kubatov hazudott, mikor azt állította, hogy átadta a levelet a hatóságoknak, vagy netán az ügyészség veszítette el a levelet? Illetve, ha a két levél(töredék) azonossága nem állapítható meg, akkor ezek szerint az is elképzelhető-e, hogy Vizoviczki több levelet is küldött Kubatovnak, tehát nem csak alkalmi levelezésben álltak? 

Az ügyészség a Mandiner érdeklődésére küldött válaszában annyit írt, hogy visszautasítják, hogy elkeverték volna a levelet. Ismételt telefonos érdeklődésünkre, hogy eszerint akkor Kubatov hazudik-e, vagy esetleg más hatóságok hibájából nem jutott el az ügyészséghez a levél, Simon Richárd, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője azt mondta: fogalma sincs. Megkérdeztük, hogy próbálják-e beszerezni, vagy csak várják, hogy valaki bedobja a postaládájukba. Erre azt a választ kaptuk, hogy „nagyon kedves kérdéseket teszünk fel”, és a leírtakon túlmenően nem hajlandók az ügyet kommentálni.

A teljes levél átadásával kapcsolatos információ azért is lenne fontos, mert az eddig az ügyészség rendelkezésére álló levéltöredékek Polt közlése szerint nem tartalmaznak a vizsgált bűncselekménnyel (vagyis a Vizoviczki elleni vád tárgyát képező hivatali vesztegetéssel) kapcsolatos adatot, ezért ez ügyben nem végeztek további nyomozati cselekményt.

Nem érte meg vádalkut kötni

Polt a szocialista képviselők érdeklődésére közölte továbbá: Vizoviczki politikusokat érintő információkat bocsátott az ügyészség rendelkezésére, annak érdekében, hogy a köznyelvben „vádalkunak” nevezett megállapodás megkötésére kerüljön sor. 

A legfőbb ügyész hangsúlyozta: mivel Vizoviczki a vád szerint bűnszervezetben követte el a terhére rótt, egyébként kiemelkedő tárgyi súlyú bűncselekményeket, ezért az ügyészség úgy döntött, hogy fontosabb Vizoviczki megbüntetése, mint a vele való együttműködés, vagyis nem érdemes „vádalkut” kötni.

Végül Polt kitér arra, hogy a Fidesz kampányfinanszírozása bizonyítandó tényként nem merült fel a nyomozás során, ezért nem végeztek ezzel kapcsolatban nyomozati cselekményt. „A nyomozás Vizoviczki kapcsolatrendszerét teljes körűen feltárta, ezzel kapcsolatban az ügyészséget semmilyen befolyásolási kísérlet sem érte” – zárja válaszát Polt. Kubatov július végén azt nyilatkozta: nem kapott a Fidesz támogatást Vizoviczkitól.

Arról is megkérdeztük az ügyészséget, hogy kiket érintettek a Vizoviczki által átadott, politikusokat érintő információk, és miről szóltak? Arra is kíváncsiak voltunk, hogy az így tudomásukra jutott információk alapján indítanak-e nyomozást. Végül megkérdeztük, hogy Vizoviczki politikusokon kívül más hivatalos személyeket megkeresett-e. 

Sajnos ezen kérdéseinkkel kapcsolatban sem e-mailben, sem telefonon nem volt hajlandó további tájékoztatást nyújtani az ügyészség, arra hivatkozva, hogy bíróság előtt folyamatban lévő ügyről van szó.

Összesen 51 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A világért nem akarlak összezavarni, de Kubatov a Fidesz pártigazgatója.
Azt pedig Kubatov mondta, hogy átadta azt a bizonyos levelet az ügyészségnek. Aztán az egykori Fidesz országgyűlési képviselő vezette ügyészség nem találja azt a bizonyos levelet.
Akkor most ki hazudik??
Azt már meg sem merem kérdezni, hogy ehhez vajon mi köze van az MSZP-nek?
Netán a Kubatov vagy a Polt nekik dolgozik??

Rákoshegy az a Rákosliget, de inkább hagyjuk, mert még azt találnád mondani, hogy kétségbe vonom a szakértelmedet...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés