Nyílt levél a dékánoknak

2016. július 1. 13:42

Török Márk
Eduline
Ezért is szeretném javasolni, ne támadjanak minket a sajtóban, ne használjanak fel egzisztenciálisan függő embereket, hogy rossz hírünket keltsék.

„Tisztelt Dékán Asszonyok, Tisztelt Dékán Urak!

Érdeklődéssel olvastam nyílt levelüket, szeretném ha tudnák, ilyen stílusban, Szegeden, az 56-os megtorlások idején méltatták az autonóm hallgatói önkormányzatokat. Különösen megérintett a tisztességre való hivatkozás.

Tisztesség dolgában biztosíthatom Önöket: Nincsenek lovaim, következésképpen zabot sem veszek egyetemi forrásból. Nem járok közpénzen, családostul a moszkvai balettba, de az sem merült fel bennem soha, hogy hivatali beosztottam gyermekének nyelvvizsga nélkül diplomát adjak ki. Nem csaptam be külföldi hallgatók százait azzal, hogy a pótvizsgadíj az SZTE-n 60 000 forint, de politikus barátaim sincsenek, akik törvényt módosítottak nem is oly régen, hogy harmadszor is indulhasson valaki a rektori címért.

Önök joggal hivatkoznak a nagy elődökre, és egyetértek abban is, hogy a sajtótámadások ártanak az egyetem jó hírének. Ezért is szeretném javasolni, ne támadjanak minket a sajtóban, ne használjanak fel egzisztenciálisan függő embereket, hogy rossz hírünket keltsék. Szeretném jelezni, hogy pont a nagy formátumú elődök alakították ki Egyetemünk belső nyilvánosságát, azokat a fórumokat, ahol az ilyen típusú kérdéseket meg lehet beszélni anélkül, hogy szórakoztatnánk vele a a fél országot.

Tisztelt Dékán Asszonyok, Tisztelt Dékán Urak!

Önök kompetens vezetők. Beszélgessenek egyetemi polgárokkal, ismerjék meg mi foglalkoztatja őket. Teremtsék meg az egységes tanulmányi osztályt, segítsenek abban, hogy egységes kollégiumi üzemeltetés jöhessen létre, ne rohadjon a hallgatókra a kollégiumi rendszer. Nyissák meg az egyetemi vezetővé válás lehetőségét a tehetséges fiatal oktatók előtt. Tervezzék meg szakonként, hogy 30 év múlva hova és hogyan szeretnének eljutni az oktatásszervezésben. Ne halmozzanak fel egyik karon se 100 milliós hiányt. Teremtsenek érdemi lehetőséget több ezer egyetemi dolgozónak, hogy ne csak a kiváltságosok juthassanak keresetkiegészítéshez.

Strukturális problémát, döntésképtelenséget ilyen közjátékkal maximum elfedni lehet, de megoldani biztosan nem. Tavaly még az ország második legnépszerűbb egyeteme volt az SZTE, mára a vidék ezüstérmesei vagyunk. Ezek a jövő kihívásai.

Végezetül engedjék meg, hogy tájékoztassam Önöket: a dékánok nem tartoznak sem a hallgatói önkormányzat, sem a hallgatói mozgalom tagjai közé. A hallgatói önkormányzatok támogatták a felsőoktatási törvény módosítását és annak szellemében is fognak eljárni. Szíves megértésüket kérve, szép nyarat kívánva,

Tisztelettel:

Török Márk, elnök”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 41 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez az egyetemről fog nyugdíjba menni.

Megbuktatni nem lehetne?

Nincs olyan szabály Szegeden, hogy aki egy féléven belül X számú kreditet nem teljesít, az repül? Mondjuk a srác nyilván már rég nem államilag finanszírozott, de akkor is. Ha minden kötél szakad, kellene hozni egy "lex Török"-öt, ami ezt az esetet szabályozza. Minimálkredit az önköltséges hallgatóknak.

Persze azért azt is hozzáteszem, hogy igazából hasznos szolgálatot tesz a felsőoktatásnak: megmutatja a HÖK-rendszer teljes abszurditását.

Egy évben három napom csak arra megy el, hogy a HÖK által előírt ökörségeket beszerezzem. 10 gyereket nevelünk és a HÖK mindent megtesz, hogy a gyerekeimet kigolyózza a szociális ösztöndíjból, mert kevesebb jut a haveri körnek. egyszerűen undorító, amit csinálnak. Törvényt sértetenek, személyiségi és banktitokkal élnek vissza és gyakorlatilag azt csinálnak amit akarnak

A probléma az állami szabályozással van, amely irreálisan széles körű jogokat biztosít a HÖK-nek egy egyetem életében. A hallgatók zömét ez nem érdekli, néhány tenyérbemászó alak meg meglátja ebben a zsarolási potenciált és az egzisztenciális lehetőséget.

Akkor reméljük a legjobbakat. Nem lévén szegedi, én örülök annak, hogy ez a figura világossá teszi, milyen abszurd a HÖK-ök helyzete Magyarországon.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában