Magyar elitképzés indul Pozsonyban

2016. június 14. 14:28
Húsz fős szakkollégiumot indít a Pro Collegio Posoniensi Alapítvány szeptembertől Pozsonyban magyar egyetemi hallgatók számára. A Pozsonyi Magyar Szakkollégiumba a Gombaszögi Nyári Táborban tartják a felvételit.

Szeptember elején megnyitja kapuit az első szlovákiai magyar szakkollégium. Az intézmény célja a tehetséges és a társadalmi témák irányában elkötelezett aktív egyetemisták felkarolása, továbbképzése, aminek köszönhetően a felvidéki magyar értelmiség és elit rendszeres utánpótlást kaphat – írja a Hírek.sk.

A kollégium a maga nemében egyedülálló lesz Szlovákiában. Kollégiumi szállást biztosít a hallgatóknak Pozsony belvárosában, egy felújított történelmi épületben, jól felszerelt és összkomfortos szobákban. A diákok számára képzéseket szervez az intézmény: szemináriumokat, előadásokat, vitaesteket, találkozókat fontos és elismert hazai szereplőkkel és szakértőkkel, nyelvtanfolyamot, valamint vezetői és más képzéseket. A programok mellett fontos elem a diákok bentlakása, az interakció révén történő fejlődés és szocializáció.

Bármilyen egyetemről lehet felvételizni

Bauer Dávid, a szakkollégiumot létre hozó alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, hogy a Pozsonyi Magyar Szakkollégium interdiszciplináris intézmény lesz: nem egy szakirány diákjait gyűjti össze, bármilyen egyetemi kar hallgatója tag lehet.

A kollégiumba írásbeli és szóbeli eljárás révén lehet felvételt nyerni. Olyan pozsonyi egyetemen jogviszonnyal rendelkező magyar diákok jelentkezését várják, akik jelenleg alapképzésen vesznek részt, vagy a következő iskolai évben kezdik meg tanulmányaikat a fővárosban.

Kotiers Róza, a Diákhálózat elnöke arról tájékoztatott, hogy hozzávetőleg 1500-2000 magyar egyetemista tanul jelenleg Pozsonyban, ahol az ország legjobb egyetemei találhatóak.  

Húsz hallgatóval indul

A kollégium tíz leendő elsős egyetemistát, valamint öt-öt leendő másod- és harmadéves hallgatót vesz fel szeptembertől. Terveik szerint a következő években folyamatosan bővítik a létszámot. Kovács Balázs, aki az elmúlt években koordinálta a szakkollégium körül folyó munkát, azt nyilatkozta a kollégium finanszírozásáról, hogy az intézményt működtető alapítvány három típusú forrásból fogja biztosítani a kollégium működését. Kisebb részt a hallgatói tagdíjakból, másrészt hazai, magyarországi és uniós pályázati forrásokból, valamint a magánszektor adományaiból.

Az intézményt működtető Pro Collegio Posoniensi Alapítvány felvételt hirdet a 2016/17-es akadémia évre. Az érdeklődőknek július 3-ig kell elküldeniük a kitöltött kérdőívet és motivációs levelet az info@szakkollegium.sk címre, a szóbeli eljárásra július 15–16-án kerül sor a Gombaszögi Nyári Táborban – a felvételizőknek ingyenes a belépés a felvételi napjára.

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés