Közszereplő-e Orbán Ráchel?

2016. március 31. 8:54
MÚOSZ Etikai Bizottsága
MÚOSZ
„A miniszterelnök lányának terhessége kapcsán viccelődő” video etikai szempontból elfogadhatatlan, a közszolgálati újságírásra nézve káros és kerülendő gyakorlat.

A MÚOSZ Etikai Bizottságának állásfoglalása szerint „a miniszterelnök lányának terhessége kapcsán viccelődő” video etikai szempontból elfogadhatatlan, a közszolgálati újságírásra nézve káros és kerülendő gyakorlat. A 24.hu a vizsgálat előtt bocsánatot kért és eltávolította a bepanaszolt videót.

 
A Magyar Újságírok Országos Szövetsége Etikai Bizottsága Gémesi Gábor kezdeményezésére a következő 
 
á l l á s f o g l a l á s t
 
teszi közzé.
 
Az etikai testület – egyetértve – a Gémesi Gábor vizsgálatot kérő panaszában foglaltakkal -, etikai szempontból elfogadhatatlannak, és a közszolgálati újságírásra nézve káros és kerülendő gyakorlatnak tartja a bepanaszolt jelenséget. 
 
i n d o k o l á s
 
Gémesi Gábor a MÚOSZ elnökéhez fordulva, az Etikai Bizottság állásfoglalását kérte az általa felvetett ügyben. A 24.hu hírportál időközben – bocsánatkérésének kinyilvánítása mellett – eltávolította azt a videofelvételt, amelyen a portálhoz tartozó csatorna műsorvezetője, Katz Dávid – a csatorna megfogalmazása szerint: „a miniszterelnök lányának terhessége kapcsán viccelődött” .
 
Az etikai grémium azt a szakmai kérdést vizsgálta, hogy Orbán Ráchel közszereplő-e? Egyetértésre jutottunk abban, hogy a kormányfő leánya, még abban a minőségében sem tekinthető közszereplőnek, hogy a felsőoktatásban meghívott előadóként nyilvánosság elé lépett –, tehát a helyzet megítélésében a testületet az vezette, hogy a gyakorlat pár évtizede arra irányul (és irányult az ellenkező politikai oldalon is) hogy a szülők és egyéb felmenők politikai tevékenységéért a gyermekek és leszármazók nem tehetők felelőssé.
 
(Ld. a Pető Iván, ill. Pokorni Zoltán ellen indult kampányokat a szülők korábbi tevékenysége okán, amelyeket a maguk idején is elmarasztaltunk).
 
Rámutatunk továbbá, hogy Orbán Ráchelt leendő édesanyaként – és különösen a nemzetközi nőnap idején – akkor is megilletné ez az elvárás, ha történetesen nem az ország miniszterelnökének a leánya lenne. Ennélfogva nem köteles eltűrni ezt a műsorvezetői magatartást, amely egyáltalában nem a választópolgárok eligazítását és tájékoztatását szolgálta volna a megfelelő vagy elvárható tényanyaggal, hanem – mint a csatorna utóbb minősítette: „viccelődés” volt…
 
A csatorna a videót a saját kezdeményezésére már eltávolította az elérhető felületről. 
 
A tárgyalás során megállapítottuk, hogy az ügyben egyetlen érintett MÚOSZ-tag szerepel: a bejelentő Gémesi Gábor. Minthogy ebben a helyzetben kizárólag szövetségünk tagjaival szemben van módunk etikai szankciót alkalmazni, Gémesi Gábor kérésének megfelelően az ilyenkor szokásos módon az állásfoglalás közzététele mellett döntöttünk. 
 
A grémium úgy ítélte meg, hogy a bepanaszolt jelenség okán –, amely tapasztalhatóan elterjedőben van a magyar nyelven működő médiavilágban (is) –, a Média Önszabályzó Testület (MÖT) elé is elviszi a panaszt, amelyben hazai és a határon túl is működő újságíró szervezetek részesek –, azzal a céllal, hogy a jelenség terjedésének elejét vegye. 
 
A közeli, a magyar sajtószabadság ünneplése kapcsán leszögezzük, hogy a sajtószabadság hívei és védelmezői vagyunk, azok törekvéseivel értünk egyet, akik annak sérüléseire naponta érzékenyek. 
 
Ugyanakkor ezt a figyelmet és érzékenységet nem lehet összevonni azokkal a törekvésekkel, amelyek a rendszerváltás óta akként nyilvánulnak meg a médiavilágban, hogy a nézettség, az olvasottság, vagy még egyszerűbben: a reklámpiaci pozíciók javítása érdekében tett bármiféle taktikai lépést, botránykeltést ösztönöznek, és ennek során az emberi jogok tiszteletét semmibe veszik. E törekvéseket az Európai Uniós szabályozás éppúgy elmarasztalja, mint a hazai szervezetek etikai kódexei. 
 
A MÚOSZ Etikai Bizottsága Fellebbviteli Tanácsa nevében:
 
Kövér Tamás elnök sk. 
Kiss G. Péter alelnök sk.
Pánics György alelnök sk. 
 
a kiadmány hiteléül:
Árkus Éva, az Etikai Bizottság titkára.
 
kapják: 
Komlósi Gábor, a MÚOSZ elnöke, 
Gémesi Gábor panaszos, 
Média Önszabályzó Testület,
MÚOSZ EB irattár

(Közlemény.)
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 45 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Közszereplő , nem közszereplő Rachel : az az újságíró bunkó , ember-alatti szinten kommunikált .

Jó, ez egy állásfoglalás arról, amit minden normális ember eddig is tudott.
De mi van a fegyelmi felelősségrevonással?

No, figyelj!
Rába Tímea feltett egy meztelen képet a netre. Pont. (Akit ez lázba hozott, az élcelődött, akit nem , az megjegyezte, hogy aki kiteszi magát az ablakba, azt megcsodálják). Ma még a férfiak képesek csorgatni a nyálukat egy szép akt láttán, oly mindegy, kinek a kije az illető hölgy. Innen már csak intelligencia kérdése, ki, hogyan fejezi ki , hogy elidőzött egy kicsit az akt mellett.

Orbán Ráchel pedig úgy került a célkeresztbe, hogy a miniszterelnök lánya.
Az pedig nem súrolja, hanem kimeríti az ízléstelenséget, hogy egy újságíró azon élcelődik, hogy valaki babát vár.
Itt már etikai kérdések merülnek fel, az illető intelligencia-hányadosa ismert.

"A közéleti szereplő vagy közszereplő fogalmát – bírói joggyakorlati előzmények után - az ügynöktörvény [3] vezette be a magyar jogba. Ezek szerint közszereplő az a személy, aki közhatalmat gyakorol, gyakorolt vagy közhatalom gyakorlásával járó tisztségre jelölték, illetve aki a politikai közvéleményt feladatszerűen alakítja vagy alakította." (Wiki)

Miért rágódott a MUOSZ ezen az állásfoglalásán annyit?

Pl. így provokatívan teherbe esik.

Apuka révén, az adófizetők lábán...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés