Pártkeresés

Szlovák kormányalakítás: mégis tárgyalnának Ficóékkel és az SNS-sel is Bugárék

2016. március 13. 10:36
Korábbi álláspontjával szemben ezúttal úgy döntött a Bugár Béla vezette Most-Híd elnöksége, hogy hajlandóak tárgyalni a Smerrel. Bugár azzal indokolta a változást, hogy egyértelművé vált: jobboldali kormány biztosan nem fog alakulni. A Most-Híd egyébként nem csak Fico pártjával, hanem az SNS-sel, a Hálóval és a Szabadság és Szolidaritással is kész tárgyalni, ha úgy alakul.

Nem jön létre jobboldali kormány Szlovákiában, a Most-Híd pedig a továbbiakban minden „sztenderd parlamenti párttal”, köztük a Robert Fico vezette Irány-Szociáldemokráciával és a Szlovák Nemzeti Párttal (SNS) is hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni – jelentette be Bugár Béla, a vegyes párt elnöke szombaton Pozsonyban, a párt elnökségének ülése után tartott sajtótájékoztatón. A Most-Híd elnöksége azt követően ülésezett, hogy szombaton Andrej Danko, az SNS elnöke bejelentette: ha Robert Fico nem tud kormányt alakítani, akkor az SNS arra fogja kérni az államfőt, hogy nevezzen ki szakértői kormányt. Danko ezzel egyértelművé tette, hogy nem vállalna szerepet egy olyan kormánykoalícióban, amelynek létrehozására a választásokon második helyen végzett, Richard Sulík vezette liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) tenne kísérletet.

Az SNS közgyűlése után nyilvánvalóvá vált, hogy Szlovákiában nem jön létre jobboldali kormány – szögezte le a sajtótájékoztatón Bugár Béla, aki szerint pártjának elnöksége a kialakult helyzetre reagálva fogadta el hárompontos határozatát, amelyben egyebek mellett felhívást intéz az összes „sztenderd parlamenti párthoz”, hogy kössenek olyan kompromisszumokat, amelyek egy stabil kormány létrehozásához vezethetnek. A Most-Híd határozatában a Robert Fico vezette Irányt, az SNS-t, a Szabadság és Szolidaritást, illetve Radoslav Procházka pártját, a Hálót (Siet) minősíti „sztenderd parlamenti pártnak”, ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy velük hajlandó tárgyalni egy esetleges kormányalakításról. A határozat egyben elutasítja egy szakértői kormány létrehozását is, valamint mandátumot ad a párt elnökének arra, hogy tárgyalásokat folytasson egy, a programbeli prioritásaikat figyelembe vevő kormány létrejöttéről.

Nem arról beszélünk, hogy kormányt alakítunk, hanem arról, hogy hajlandóak vagyunk tárgyalni ezekkel a pártokkal, ha meghívást kapunk” – válaszolta Bugár az Iránnyal való kormányalakítás lehetőségét firtató újságírói kérdésekre. A Most-Híd vezetőségének mostani döntése, hogy hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni Robert Fico pártjával is, egyértelműen szembemegy a párt korábbi, többször is megerősített álláspontjával, amelyben az Iránnyal való együttműködéstől és a vele való tárgyalásoktól is elzárkóztak. A múlt heti szlovákiai parlamenti választások után kialakult erőviszonyok lehetővé tennék, hogy Robert Fico leköszönő kormányfő az SNS-el, a Most-Híddal és a Hálóval koalíciós kormányt alakítson, s ehhez a negyedik „sztenderdként” megjelölt pártra, a SaS-ra sem lenne szükségük.

Összesen 37 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Helyes. Egy normálisan működő demokráciában minden demokratikusan megválasztott párttal lehet koalíciót kötni, amennyiben ez tágítja a politikai mozgásteret.

Talán Szlovákia már közelít a normálishoz...

LOL
Naugye!
Milyen ismerős történet!

Nehéz ügy. Vajon miért jut eszembe az RMDSZ megalkuvó politikája.

Ismerve az Új Szó identitását, ennek ellenére érdemes elolvasni, hogy ők miképpen látják, értékelik a változásokat.

Célegyenesben: jöhet a harmadik Fico-kormány
http://ujszo.com/online/kozele..

Ennyit az elvekről meg a kimondott szavakról.
Szomorú.

Ez jellegzetesen a "legkisebb rossz" állapotának a választása. A másik alternatíva az új választások kiirása lenne, ennél viszont az eddigiek alapján ma senki nem tudja megjósolni az eredményt. Lehet, hogy a magyar párt vinné az akadályt, de legalább akkora a valószínűsége a "kiismerhetetlenek" és a radikálisok további erősödésének, ami teljesen zavaros helyzethez vezetne. Ráadásul nyártól Szlovákia viszi az uniós elnökséget, ami stabil kormány nélkül nehéz.

Válaszok:
Himalája | 2016. március 15. 13:34

"Lehet, hogy a magyar párt vinné az akadályt, de legalább akkora a valószínűsége a "kiismerhetetlenek" és a radikálisok további erősödésének, ami teljesen zavaros helyzethez vezetne."


A radikálisok erosodni fognak, így vagy úgy, fuggetlenul attol, hogy elorehozott vagy rendes választások lesznek. Csak egy kis idokulonbségrol van szo, semmi másrol. Dél és keletszlovákiaban lassan, de biztosan egyre jobban mélyul a nyomor. Ha nem akarnak radikálisokat a parlamentben, akkor elsosorban a nyomor ellen kéne tenni valamit Bélának. Kotve hiszem, hogy ennek az az egyetlen ellenszere, hogy támogatást nyújt az enyveskezu Fico-bandának.

Még olyanabbnak láccik, nem?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés