No formal connection

Nem tudnak Cambridge-ben a Pázmány rektorának professzori címéről

2016. február 8. 13:53

Decemberben a Pázmány Péter Katolikus Egyetem közleménye nyomán több katolikus híroldal is beszámolt róla, hogy a cambridge-i Trinity College kutatóprofesszori címet adott az egyetem rektorának, Szuromi Szabolcsnak – azonban gyanúsan nem találni semmit a kinevezés részleteiről Cambridge vagy a Trinity oldalain. A Mandiner.egyetem érdeklődésékre Cambridge-ből azt közölték: kutatni ugyan volt náluk Szuromi, de a kinevezéséről nem tudnak, és nincs hivatalos kapcsolata se az egyetemmel, se a Trinity College-dzsal. Az akkreditációs testület, ahova állítólag meghívták a rektort, úgy fest, nem létezik.

„Cambridge-ben kutatóprofesszori címet kapott a Pázmány rektora” – adta hírül a Pázmány Péter Katolikus Egyetem közleménye alapján decemberben a Magyar Kurír és más portálok. (A közleményt a PPKE honlapjáról időközben eltávolították, de a Google által tárolt változat továbbra is elérhető.) Eszerint Szuromi Szabolcs a kutatóprofesszori kinevezése alkalmával egy előadást is tartott a Trinity College-ban a Gonville and Caius College középkori kánonjogi iratállományáról. Ezen felül a Pázmány rektorát meghívták a „Cambdridge-i Egyetem független külső szakértőkből álló akkreditációs testületébe is” – zárul a hír.

Egy olvasónk hívta fel rá a Mandiner.egyetem figyelmét, hogy semmilyen nyomát nem találja a rektor Trinity-s kinevezésének: sehol egy fotó, vagy egy angol nyelvű közlemény az eseményről, és a Cambridge-i Egyetem vagy a Trinity College honlapján is hiába keresi az ember Szuromi Szabolcs nevét.

Kutatott Cambridge-ben, de...

Megkerestük a Trinity College, a Gonville and Caius College és a Cambridge-i Egyetem kommunikációs munkatársait, hogy megtudjuk: járt-e náluk tavaly év végén Szuromi, és valóban kinevezték-e, illetve tartott-e előadást a kutatási eredményeiről. Arról is érdeklődtünk, hogy mit csinál pontosan az az akkreditációs testület, ahová a rektort meghívták.

Válaszul közölték, hogy a rektor többször is volt kutatóúton a Gonville and Caiusban, legutóbb 2015. november vége és december 4-e között volt. Ez egyébként stimmel, Szuromi két könyvet is írt pár évvel ezelőtt, amelyek részben a Gonville and Caius könyvtárának kánonjogi iratanyagát dolgozzák fel. A kinevezésről és az előadásról azonban nincsenek információik, utánanéznek, türelmünket kérik – írták Cambridge-ből.

Visszakérdeztünk, hogy lehetséges-e, hogy a korábbi kutatómunkája (és az említett két könyv) alapján kapott most kutatóprofesszori kinevezést a rektor, majd hiába vártunk, további érdemi információt nem kaptunk – sem az egyetem központi adminisztrációjától, sem a Trinity College-tól.

„Professor Szabolcs Szuromi has no formal connection with Trinity College, Cambridge”

Közlékenyebbek voltak az angolok egy informátorunk felé, aki nem újságíróként érdeklődött: neki azt írták, hogy egyáltalán semmilyen információt nem találtak Szuromi előadásáról és kinevezéséről, és „úgy tűnik, hogy ilyen nem is volt sem a Trinityben, sem a Gonville and Caiusban”.

Mivel Cambdridge-ben a college-ok nagyfokú önállóságot élveznek, felvetődik, hogy esetleg az egyetem központi igazgatása nem is feltétlenül tud a college-okban történt kinevezésekről. Azonban érdeklődésünkre a Trinity College sajtósa sem tudott semmit az eseményről – közlése szerint már két hete próbálja kideríteni a választ a kérdésünkre, hogy volt-e kinevezés, de nem tudja. Egy kis, családias college-ban teljességgel kinyomozhatatlan az információ.

Megkérdeztük egy, a Cambdridge-i egyetemi viszonyokat jól ismerő forrásunkat, hogy elképzelhetőnek tartja-e, hogy egy ilyen kinevezésről, ha valóban volt, egy college-ban ne tudnának. Forrásunk ezt kizártnak tartja: mint mondta, még a vendégkutatókról is tud valaki a college-okban.

Utolsó próbálkozásként felhívtuk a Cambridge-i Egyetem nemzetközi irodájának illetékes munkatársát, aki történetesen magyar, Fülöp Kata. Ő azt mondta, hogy professzori kinevezést nem szoktak informálisan adni, az akkreditációs testülettel kapcsolatos érdeklődésünkre pedig elárulta: nincs ilyen Cambridge-ben. Hozzáfűzte: nem tudja, hogy mit fordíthattak akkreditációs testületnek a magyar hírben, mert ilyen nevű bizottság nincs a Cambridge-i Egyetemen. Mindenesetre megpróbálja kideríteni, hogy mire gondoltak.

Végül a cikkünk megjelenése előtti percekben kaptunk egy nyilatkozatot a Cambridge-i Egyetemtől. Eszerint Szuromi Szabolcs professzornak nincs formális kapcsolata a Trinity College-dzsal, és nem találtak semmit a Trinity-ben megtartott állítólagos előadásáról sem („Professor Szabolcs Szuromi has no formal connection with Trinity College, Cambridge. The College has no record of a lecture given by Professor Szuromi at Trinity in December 2015.”). Szuromi a Robinson College-ban Martin Brett vendégeként tartózkodott több alkalommal, és használta a Gonville and Caius college könyvtárát, azonban az egyetemmel nincs hivatalos kapcsolata – áll a közleményben.

Forduljunk a Cambridge-i Egyetemhez!

A Pázmány rektorát személyesen is megkérdeztük egy hétfői konferencia-előadása után, hogy mi lehet az oka, hogy nem tudnak Cambridge-ben az előadásáról és kutatóprofesszori kinevezéséről, holott állítólag a Trinity College felkérésére tartotta az előadást. Szuromi előbb ingerülten azt válaszolta, hogy kapcsoljuk ki a diktafont, majd a diktafon kikapcsolását követően azt felelte, hogy kérdezzük meg a Cambridge-i Egyetemet. Mondtuk, hogy semmit nem tudnak róla. Erre azt felelte, hogy ő nem is nyilatkozott ilyet. Ellenvetésünkre, hogy akkor miért adott ki a Pázmány közleményt a kutatóprofesszori kinevezésről, már nem válaszolt, hanem faképnél hagyott bennünket.

Az akkreditációs bizottságról így már nem is tudtuk kérdezni, de az üggyel kapcsolatos kérdéseinket írásban is elküldtük a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Rektori Hivatalának. Amint válaszaik megérkeznek, frissítjük a cikket.

Frissítés: A Rektori Hivatalnak szóló levelünk elküldését követően rövidesen lekerült az eredeti hír a Pázmány oldaláról (a Google által tárolt változat viszont továbbra is elérhető).

Frissítés 2.: A Rektori Hivataltól az alábbi e-mailt kaptuk: „Prof. Dr. Szuromi Szabolcs rektor úr hivatalos életrajza megtalálható az Egyetem honlapján. Kérjük, hogy amennyiben Rektor úr szakmai életútja, szakmai eredményei iránt érdeklődnek, azt legyenek szívesek áttekinteni.

 
A bejegyzés trackback címe: https://egyetem.mandiner.hu/trackback/20153