Nem tudnak Cambridge-ben a Pázmány rektorának professzori címéről

2016. február 8. 13:53

Írta: Bakó Beáta
Decemberben a Pázmány Péter Katolikus Egyetem közleménye nyomán több katolikus híroldal is beszámolt róla, hogy a cambridge-i Trinity College kutatóprofesszori címet adott az egyetem rektorának, Szuromi Szabolcsnak – azonban gyanúsan nem találni semmit a kinevezés részleteiről Cambridge vagy a Trinity oldalain. A Mandiner.egyetem érdeklődésékre Cambridge-ből azt közölték: kutatni ugyan volt náluk Szuromi, de a kinevezéséről nem tudnak, és nincs hivatalos kapcsolata se az egyetemmel, se a Trinity College-dzsal. Az akkreditációs testület, ahova állítólag meghívták a rektort, úgy fest, nem létezik.

„Cambridge-ben kutatóprofesszori címet kapott a Pázmány rektora” – adta hírül a Pázmány Péter Katolikus Egyetem közleménye alapján decemberben a Magyar Kurír és más portálok. (A közleményt a PPKE honlapjáról időközben eltávolították, de a Google által tárolt változat továbbra is elérhető.) Eszerint Szuromi Szabolcs a kutatóprofesszori kinevezése alkalmával egy előadást is tartott a Trinity College-ban a Gonville and Caius College középkori kánonjogi iratállományáról. Ezen felül a Pázmány rektorát meghívták a „Cambdridge-i Egyetem független külső szakértőkből álló akkreditációs testületébe is” – zárul a hír.

Egy olvasónk hívta fel rá a Mandiner.egyetem figyelmét, hogy semmilyen nyomát nem találja a rektor Trinity-s kinevezésének: sehol egy fotó, vagy egy angol nyelvű közlemény az eseményről, és a Cambridge-i Egyetem vagy a Trinity College honlapján is hiába keresi az ember Szuromi Szabolcs nevét.

Kutatott Cambridge-ben, de...

Megkerestük a Trinity College, a Gonville and Caius College és a Cambridge-i Egyetem kommunikációs munkatársait, hogy megtudjuk: járt-e náluk tavaly év végén Szuromi, és valóban kinevezték-e, illetve tartott-e előadást a kutatási eredményeiről. Arról is érdeklődtünk, hogy mit csinál pontosan az az akkreditációs testület, ahová a rektort meghívták.

Válaszul közölték, hogy a rektor többször is volt kutatóúton a Gonville and Caiusban, legutóbb 2015. november vége és december 4-e között volt. Ez egyébként stimmel, Szuromi két könyvet is írt pár évvel ezelőtt, amelyek részben a Gonville and Caius könyvtárának kánonjogi iratanyagát dolgozzák fel. A kinevezésről és az előadásról azonban nincsenek információik, utánanéznek, türelmünket kérik – írták Cambridge-ből.

Visszakérdeztünk, hogy lehetséges-e, hogy a korábbi kutatómunkája (és az említett két könyv) alapján kapott most kutatóprofesszori kinevezést a rektor, majd hiába vártunk, további érdemi információt nem kaptunk – sem az egyetem központi adminisztrációjától, sem a Trinity College-tól.

„Professor Szabolcs Szuromi has no formal connection with Trinity College, Cambridge”

Közlékenyebbek voltak az angolok egy informátorunk felé, aki nem újságíróként érdeklődött: neki azt írták, hogy egyáltalán semmilyen információt nem találtak Szuromi előadásáról és kinevezéséről, és „úgy tűnik, hogy ilyen nem is volt sem a Trinityben, sem a Gonville and Caiusban”.

Mivel Cambdridge-ben a college-ok nagyfokú önállóságot élveznek, felvetődik, hogy esetleg az egyetem központi igazgatása nem is feltétlenül tud a college-okban történt kinevezésekről. Azonban érdeklődésünkre a Trinity College sajtósa sem tudott semmit az eseményről – közlése szerint már két hete próbálja kideríteni a választ a kérdésünkre, hogy volt-e kinevezés, de nem tudja. Egy kis, családias college-ban teljességgel kinyomozhatatlan az információ.

Megkérdeztük egy, a Cambdridge-i egyetemi viszonyokat jól ismerő forrásunkat, hogy elképzelhetőnek tartja-e, hogy egy ilyen kinevezésről, ha valóban volt, egy college-ban ne tudnának. Forrásunk ezt kizártnak tartja: mint mondta, még a vendégkutatókról is tud valaki a college-okban.

Utolsó próbálkozásként felhívtuk a Cambridge-i Egyetem nemzetközi irodájának illetékes munkatársát, aki történetesen magyar, Fülöp Kata. Ő azt mondta, hogy professzori kinevezést nem szoktak informálisan adni, az akkreditációs testülettel kapcsolatos érdeklődésünkre pedig elárulta: nincs ilyen Cambridge-ben. Hozzáfűzte: nem tudja, hogy mit fordíthattak akkreditációs testületnek a magyar hírben, mert ilyen nevű bizottság nincs a Cambridge-i Egyetemen. Mindenesetre megpróbálja kideríteni, hogy mire gondoltak.

Végül a cikkünk megjelenése előtti percekben kaptunk egy nyilatkozatot a Cambridge-i Egyetemtől. Eszerint Szuromi Szabolcs professzornak nincs formális kapcsolata a Trinity College-dzsal, és nem találtak semmit a Trinity-ben megtartott állítólagos előadásáról sem („Professor Szabolcs Szuromi has no formal connection with Trinity College, Cambridge. The College has no record of a lecture given by Professor Szuromi at Trinity in December 2015.”). Szuromi a Robinson College-ban Martin Brett vendégeként tartózkodott több alkalommal, és használta a Gonville and Caius college könyvtárát, azonban az egyetemmel nincs hivatalos kapcsolata – áll a közleményben.

Forduljunk a Cambridge-i Egyetemhez!

A Pázmány rektorát személyesen is megkérdeztük egy hétfői konferencia-előadása után, hogy mi lehet az oka, hogy nem tudnak Cambridge-ben az előadásáról és kutatóprofesszori kinevezéséről, holott állítólag a Trinity College felkérésére tartotta az előadást. Szuromi előbb ingerülten azt válaszolta, hogy kapcsoljuk ki a diktafont, majd a diktafon kikapcsolását követően azt felelte, hogy kérdezzük meg a Cambridge-i Egyetemet. Mondtuk, hogy semmit nem tudnak róla. Erre azt felelte, hogy ő nem is nyilatkozott ilyet. Ellenvetésünkre, hogy akkor miért adott ki a Pázmány közleményt a kutatóprofesszori kinevezésről, már nem válaszolt, hanem faképnél hagyott bennünket.

Az akkreditációs bizottságról így már nem is tudtuk kérdezni, de az üggyel kapcsolatos kérdéseinket írásban is elküldtük a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Rektori Hivatalának. Amint válaszaik megérkeznek, frissítjük a cikket.

Frissítés: A Rektori Hivatalnak szóló levelünk elküldését követően rövidesen lekerült az eredeti hír a Pázmány oldaláról (a Google által tárolt változat viszont továbbra is elérhető).

Frissítés 2.: A Rektori Hivataltól az alábbi e-mailt kaptuk: „Prof. Dr. Szuromi Szabolcs rektor úr hivatalos életrajza megtalálható az Egyetem honlapján. Kérjük, hogy amennyiben Rektor úr szakmai életútja, szakmai eredményei iránt érdeklődnek, azt legyenek szívesek áttekinteni.

 

Összesen 127 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

pontosan így van.

Hazugság, csalás, aztán ha kiderül, akkor szőnyeg alá söprés, libsizés, és a karaván halad tovább. Nincs itt semmi látnivaló.

Cselédországban nem fog ez másként menni soha.

Ez így nagyon kellemetlen. A reaktor úr úgy tűnik, hogy nemcsak a holokauszt kötelezővé tételében jeleskedett.

Szokásos ügymenet Orbánisztánban, ahol diploma nélkül kormánytanácsadó (Habony), miniszter (Némethné) vagy rektor lehet az ember (Mocsai). Hamisított diplomával pedig bármi (Schmitt, Nógrádi, Semjén stb.)

Kutatni kutathatott, és a honlap valamelyik stréber szerkesztője megadta neki vagy elírta a kutatóprofesszor címet. Nem kell mindig farkast kiáltani.

Ezért nem értem, hogy mi szüksége volt erre a kamura.
Mondjuk az tény, hogy Cambridge más mint az MTA, de azért azt elérni sem piskóta.
Szerintem ezzel most adott a "lekvárnak" egy nagy pofont.

Válaszok:
ancilla | 2016. február 8. 19:51

Megnéztem a wikin az életrajzát, itt csak valamilyen félreértés vagy keverés lehet. Szuromi egy viszonylag fiatal ( 44 éves) kánonjoggal illetve kora középkori egyházi iratok elemzésével foglalkozó 510 publikációval (nagyon sok...) rendelkező pap-kutató, aki egy rakás amerikai (pl. Yale), spanyol és olasz egyetemen volt vendégprof. Ezzel a CV-vel nincs szüksége sumákolásra, bizonyítottan képes teljesíteni. Valami olyat tudok elképzelni, hogy a hasonló területtel foglalkozó, már nyugdíjas (emeritus) Brett szervezett neki decemberben egy előadást, ahol "Research Professor"-ként mutatta be. Sz. nem hiszem, hogy ezt félreérthette, hiszen jól tud angolul, a "Honorary Degree"-ket ( a "Research Prof. nem ilyen) ugyanis az angol egyetemeken (is) nagy csinnadrattával szokták átadni. (Rektor, Tanács, talárban, diszes okirat, pezsgő...)

Nem, csak tanítottam egyetemen és jártam angol és skót egyetemeken is...Az embert nyilvánvalóan nem ismerem (én mérnök vagyok), de a CV-je jó.

valaki belepiszkálhatott

A lehetséges belső intrikákat, hatalmi harcokat én nyilvánvalóan nem látom át innen kívülről, csak a közölt tudományos életrajz alapján tudtam következtetni. Annak idején is igyekeztem ezeken kívül maradni és csak a munkámmal (oktatás/kutatás) törődni.

Végigolvastam a Magyar Kurir cikket is (sajna csak most..) és tényleg van benne gyanús dolog. Nekem az tűnt fel, hogy arról írtak, hogy már a harmadik College adományoz neki "Research Professor" címet. Tudomásom szerint ez nem annyira cím, sokkal inkább egy beosztás. Egy általában kívülről (grant,Royal Society etc.) fizetett kutató, akinek nincsen oktatási feladata csak kutat. Az adományozott címek, amennyire én tudom, azok un. "Honorary"-k (Doctor, member, Professor etc.) Most már tényleg nem tudom, hogy mi az igazság ebben a katyvaszban.

Az MTA nem a kutatási eredményekre kíváncsi... ott máshogyan lehet érvényesülni - és ez köztudott.

"mivel ez a nyilvánvaló lódítás a székébe fog kerülni"

Úgy legyen!!!!!

Ő vezette be a Pázmányon a kötelező holokauszt oktatást.
Erre gondoltak, vsz.

Fura egy sztori. Dehát a kötelező holokausztoktatás is az volt. Elgurult a gyógyszer. Pedig tényleg komoly ember volna.

Gyurcsány szakdolgozatáról sem tudnak semmit?

Milyenek tájékozatlanok ezek ott Cambridge-ben!
;-)

Meccsoda szörnyűség!
Most akkor mi is van ?
Mikor fogják már abbahagyni ezeket az agymenéseket?
Nekem gancegál, ki , milyen professzor, a legfontosabb az, hogy amit csinál, az hasznos, vagy nem hasznos.
Ez az ország kezd egy hisztériás méhkas lenni.
Mindenkiről minden rosszat!
Egy perc alatt végeznek ki embereket holmi hülye szakdolgozatokkal, járatnak le embereket ilyen ügyekkel, ahol még csak tisztán sem láthat az ember, miközben a szakdolgozatok 90%-a összeollózott iromány, mert azért minden főiskolás, egyetemista nem kész kutató, drága feleim!

Akinek diplomája van, az tudja, hogy a szakmai ismereteket az élet adja, nem a szakdolgozat. Ezzel együtt nem árt , ha az ember tudja, melyik polcon tartja, mert legalább van min szörnyűlködnie, ha előveszi és leporolja.
Ne tegyünk már úgy, hogy a WC-s nénit is ki akarjuk kezdeni, ha mondjuk nincs meg az érettségi bizonyítványa és nem beszél öt idegen nyelvet.
Senki diplomájától nem lesz nagyobb a GDP és nem lesz erkölcsösebb a gazdaság, hanem az illető munkájának minőségétől és becsületes emberségétől várhatunk előmenetelt.
A szakdolgozatokon meg minimum nevetünk egy nagyot, amikor tíz év után elolvassuk.
Hülye egy világ ez.

Hogy súlyos beteg (bottal jár meg ilyesmik), az tény, de nem tudom, kell-e erről itt spekulálni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés