Miért tolódik balra az amerikai szellemi élet?

2016. január 20. 13:42

Pál Benedek
Danube Institute
A kánonháború a „tradicionalisták” és „multikulturalisták” között zajlott, az általános vélekedés pedig az, hogy a „multikulturalisták” megnyerték a kánonháborúkat.

„A Heterodox Academy szerint az, hogy a mérsékeltek és a konzervatívok száma visszaszorult a kilencvenes évek óta a liberálisok javára, a következőkkel magyarázható: a '90-es évek közepén a »legnagyobb generáció« nyugdíjba vonult, akik között sok republikánus volt. Eközben helyüket a „baby boom generáció« tagjai vették át, akik között viszont nem volt annyi republikánus.

Jason Willick szerint azonban többről van szó, mint egyszerű organikus generációváltásról. Véleménye inkább az, hogy a folyamat, amit a grafikon ábrázol, az a nagy »kánonháborúk« öröksége. A kánonháború a »tradicionalisták« és „multikulturalisták” között zajlott az amerikai bölcsészettudományi körökben a '80-as és '90-es években. Egy-két »tradicionalista« tiltakozástól eltekintve, mint Allan Bloom nagy sikerű 1987-es könyve a »The Closing of the American Mind«, az általános vélekedés az, hogy a »multikulturalisták« megnyerték a kánonháborúkat.

Ennek a győzelemnek több hosszú távú hatása lett, írja Willick. A tananyagban kevesebb hangsúly kerül az úgynevezett nyugati kánonra. Továbbá burjánzásnak indultak a különböző »tanulmányok« tanszékek (például az afro-amerikai vagy gender tanulmányok). Willick úgy véli, hogy ezek a fejlemények mindenképpen hatottak arra, hogy a tudományos ambíciókkal rendelkező, de tradicionalizmus felé hajló diákok kevesebb mértékben jelentkeztek PhD-képzésre. Ez nagyrészt a bölcsészet- és társadalomtudományi tanszékekre vonatkozik: a Heterodox Academy kutatásai szerint a konzervatív professzorok nagyrészt természettudományos, illetve például jogi területről kerültek ki.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 20 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A balratolódás oka baromi egyszerű: az USA jobboldali elnökei (Nixon, 2 Bush, Reagan) értelmetlen háborúkat indítottak, egyenlőtlenséget, korrupciót és létbizonytalanságot generáltak. Ilyesmivel csak nálunk lehet választást nyerni.

Nem tudom, de a republikánusukhoz közel álló un. "Tea Party" mozgalom virul és jelentős tényezőnek számít, az meg mindennek mondható csak baloldalinak nem, igaz nem is szélsőjobb...

Az amerikai társadalom igazából nincs politikai kihívásoknak kitéve. Ez az állapot kedvez az éles társadalmi kérdések felvetése elutasításának.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés